300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Hvor mange skærme kan man sætte til min M1/M2 MacBook Pro og Air?

Hvor mange skærme kan man sætte til min M1/M2 MacBook Pro og Air?
I denne guide vil vi fortælle hvordan man tilslutter flere skærme til sin Mac - både de nyere M1 Macs og de ældre modeller. Vi vil forklare muligheder og begrænsninger ved de forskellige modeller.

Hvorfor ønsker man at tilslutte flere skærme?

Årsagerne kan være mange, men for de fleste handler det om, at man ønsker at udvide sin arbejdsplads ved at have flere skærme tilsluttet ad gangen. Det kan være enormt praktisk, når man i sit arbejde har brug for at se flere ting ad gangen - eksempelvis en forhåndsvisning på den film/video du er ved at klippe i Final Cut Pro. Med en ekstra skærm får du altså mere frihed og kan dermed udføre dit arbejde langt mere effektivt.

Hvordan tilslutter jeg en eller flere eksterne skærme til min M1 Mac?

I forbindelse med, at Apple har lanceret deres egen specialudviklede M1 chip tilbage i 2020, som er skabt til Mac, har det givet nogle muligheder og begrænsninger, når der skal tilsluttes eksterne skærme.
I denne guide vil vi komme nærmere ind på hvilke muligheder du har med de forskellige M1 Macs samt hvordan du kan tilslutte flere skærme end M1 chippen tillader. Sagen er nemlig den, at nogle M1 modeller kun tillader en enkelt ekstern skærm, hvorimod andre modeller tillader flere.

Hvilke M1 Mac-modeller kan jeg tilslutte flere skærme til?

M1 Chip-model:Model med denne chip:Antal eksterne skærme:
M1 UltraMac Studio5
M1 Max (Mac Studio)Mac Studio4
M1 Max (MacBook Pro 14/16")MacBook Pro 14/16"3
M1 ProMacBook Pro 14/16"2
M1MacBook Air (2020), Mac Mini (2020), MacBook Pro 13 (2020), iMac 24" (2021)1

Som I kan se på ovenstående tabel, er der forskel på de forskellige modellers chips, når det kommer til muligheden for at tilslutte eksterne skærme. Denne guide vil hovedsageligt rette sit fokus på den nederst M1 chip i tabellen, som kun tillader en enkelt ekstern skærm.

Denne M1 chip finder du i MacBook Pro 13", MacBook Air og Mac Mini fra 2020 samt iMac 24" fra 2021. Hvis du ejer en af disse, er det altså ikke muligt for dit at tilslutte mere end en enkelt ekstern skærm, hvorfor du bliver nødt til at inddrage hjælp i form af en DisplayLink adapter (link til adapteren her).

Hvad gør en DisplayLink adapter?

En DisplayLink adapter gør det muligt for dit at tilslutte mere end en skærm til din M1 Mac. For at virke kræves det, at man installerer en driveren DisplayLink macOS Software. Det er ligeledes vigtigt, at DisplayLink softwaren kører på din Mac imens du skal tilslutte din ekstra skærm - ellers forbliver skærmen sort.

Vi har lavet en video, som viser hvordan en opsætning med denne DisplayLink adapter ser ud. Du kan se den her nedenfor:

Hvordan tilslutter jeg flere skærme til min ældre MacBook Pro?

Hvis du har en MacBook Pro af ældre dato og ønsker at tilslutte flere skærme til den, så skal du følge med her, hvor vi forklarer hvordan man løser dette.

MacBook Pro er lavet til professionelle, det er derfor vigtigt at have en masse muligheder for at tilslutte udstyr og ekstra skærme. Dette har været et problem tit, da alle MacBook Pro computere kun kommer med et enkelt video stik. De tidligere Pro-modeller har haft forskellige typer porte. Først en DVI port, derefter en Mini Displayport og nu en Thunderbolt port. Ved inkorporeringen af Thunderbolt porten har Apple nu fundet en løsning, som de har holdt ved i længere tid. Alle nyere Retina MacBook Pro computere kommer med 2x Thunderbolt porte og en enkelt HDMI port. Det betyder derfor en masse muligheder for tilslutning af skærme - op til 4.

Hvilke MacBook Pro-modeller kan jeg tilslutte flere skærme til?

Hvis du har en MacBook Pro (ikke Retina), har du kun en enkelt videoport. Det er en Thunderbolt port, en mini Displayport eller en DVI port. Det betyder dog ikke, at du skal nøjes med en enkelt skærm.

Hvis du har en MacBook Pro med DVI eller Mini Displayport, er der desværre ikke noget du kan gøre. Her har du kun mulighed for at tilslutte en ekstra skærm - ud over den i din MacBook Pro. Det vil altså sige, at du højest kan have 2 skærme i alt. Du kan højest vælge en 27" eller 30" skærm. Det er også en måde at få mere plads på din MacBook Pro ved at gøre arbejdspladsen på skrivebordet større. 

Men hvis du derimod har en MacBook Pro med Thunderbolt er du heldig, fordi Thunderbolt tillader det såkaldte Daisy Chaining - på dansk hedder dette sløjfeanlæg og omfatter serieforbindelse af skærme. Hvis du eksempelvis har 2x 27" Thunderbolt skærme, kan du sætte dem sammen og så med et enkelt stik ind i din MacBook Pro for i alt at få 3x skærme. Din MacBook Pro skærm og de 2x Thunderbolt skærme.

Det er kun MacBook Pro'er med dedikeret grafikkort, som er kompatibel med 3x skærme på samme tid. De andre modeller kan kun bruges med 2x skærme. Forsøger du at tilslutte en tredje skærm, bliver den interne skærm på MacBook Pro'en sort og viser derfor intet billede. 
Vi har markeret den ene videoudgang på MacBook Pro.

MacBook Pro Retina

Hvis du har en MacBook Pro Retina - enten i 13" eller 15" - så er du lidt bedre stillet, fordi denne model har 3x videoporte. De virker alle sammen med en masse adaptere, så du kan sætte lige de skærme til du vil. Det er derfor væsentligt lettere at tilslutte skærme til denne model.

 
Vi har markeret de 3 videoudgang på MacBook Pro Retina.

Vil du følge med i flere artikler som denne?