Er du i tvivl om hvordan du gendanner/nulstiller din Mac tilbage til fabriksindstillingerne? Så er denne guide lige hvad du søger.
Der kan være mange grunde til at du har behov for at nulstille din Mac tilbage til fabriksindstillingerne. Du kan enten være nødt til at gøre det, fordi din Mac er blevet langsom eller ikke tænder optimalt. Det kan også ske, at du gerne vil gendanne din computer forud for et videresalg. Uanset grunden, så er her en kort guide til hvordan du bærer dig ad.
Hvis computeren kan tændes og fungerer fint, er det altid en god idé at samle alle de ting, man ikke vil miste. Det er som udgangspunkt fotos, lydfiler, dokumenter og lignende. Dette kan gøres manuelt eller via en applikation som for eksempel Carbon Copy Cloner, der gør det muligt at lave en back-up af din Mac på en ekstern harddisk. Al data på computeren vil nemlig blive fuldstændig slettet. Dernæst er det vigtigt at sikre sig, at du er forbundet til internettet, så den nyeste udgave af Mac OS X kan downloades.
Følg nu disse skridt:
- Sluk din Mac, sæt den til at oplade (hvis det er en Macbook) og tænd den.
- Hold ‘Command ⌘’ og ‘R-knappen’ nede samtidig under computerens opstart, indtil Apples logo kommer frem på skærmen.
- Nu har du åbnet Recovery-mode. Sørg endnu en gang for, at din computer har internetforbindelse - dette kan gøres gennem top-menuen som normalt. Styresystemet hentes nemlig ned online, så man slipper for at have at gøre med installations-cd'er (som desuden ikke ville fungere med de diskdrev-løse MacBooks).
- Gå nu ind under ‘Diskværktøj’ og fortsæt. Du vil her kunne se din harddisk og dens opdelinger (partitioner), hvis der er flere. Ellers vil det bare være muligt at se ‘Macintosh HD’. Klik på den, og tryk ‘Slet’.
- Gå tilbage til OS X-hjælpeprogrammet ved at lukke for ‘Diskværktøj’. Her skal du trykke på ‘Reinstall OS X’, og så bare følge instruktionerne på skærmen.
Når processen er færdig, vil din computer være så god som ny - en frisk start.
Hvis din Mac har en fejl eller Mac OS X ikke er klar på din egen harddisk, kan du genstarte din Mac ved at holde CMD⌘ + Alt⌥ + R nede. Dette starter din Mac i Recovery-mode, men gør det fra nettet så du ikke bruger den ødelagte version på din Mac.
Hvis din installation fejler?
Der er nogle andre metoder til at komme ind i Recovery-mode. CMD⌘ + R er den interne metode - her bruges den interne disk som selvfølgelig kan være beskadiget.
De andre metoder:
CMD⌘ + Alt⌥ + R : Denne starter også op i Recovery-mode, men her foregår alt igennem internettet, det tager noget længere tid, men til gengæld virker den altid.
CMD⌘ + Alt⌥ + Shift⇧ + R : Denne starter også op i Recovery-mode, men her kan du geninstallere med den version af Mac OS X, som din Mac er født med - altså den version af Mac OS X, som var nyeste, da din Mac kom på markedet.
Her er en liste over alle de Mac OS X der er, med links til hvor de kan downloades.
En sidste mulighed er at gøre det via et USB stik med Mac OS X på. Her er en guide til hvordan du laver en Mac OS X boot disk.
Din Mac har selv et program installeret til sikkerhedskopiering - det såkaldte Time Machine. Det lagrer alt indholdet på din computer til en ekstern harddisk, som du efter systemgendannelse kan bruge til at få alle de filer og programmer tilbage, du havde før du slettede hele harddisken. Vi har en guide til Time Machine her:
Går noget helt galt, så kan du altid gå til en autoriseret Mac-reparatør. Måske er den til at redde og så slipper du for at smide den ud. Du kan finde alle Mac/iPhone reparations butikker her.
Vil du følge med i flere artikler som denne?