300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Video port Guide

Hvilket videostik har min Mac computer? 

Det kan være svært at kende forskel på dem, fordi de er meget ens, men her er en guide til hvordan du hurtigt kan finde ud af hvilket video stik din Mac computer har. Denne guide gælder alle Macs - både iMac, Mac mini, MacBook Pro, MacBook Air, MacBook og Mac Pro.

Vi gennemgår stikkene med denne række følge: Mini Display, fordi langt de fleste har et Mini Displayport i deres computere, denne virker også på alle Mac computere med Thunderbolt stik, da Thunderbolt er bagud kompatibelt.

Mini DVI, det er dette stik som kom lige før Mini Displayport, og er det vi oplever folk har flest problemer med at kende forskel på imod Mini Displayport, Mini DVI understøtter ikke Lyd, men er digitalt.

Så kommer Micro DVI. Dette stik blev kun sat i den første Macbook Air fra 2007, det understøtter ikke lyd, og blev kun brugt på Macbook air 2007, vi handler ikke med adaptere til dette stik.

Apple er for nyligt begyndt at bruge HDMI stik i deres Macbook retina computere. Med stikket er det let at sætte din macbook til et TV, her behøver du kun et HDMI kabel, ikke en eneste adapter.

DVI stikket er det mest brugte i Windows PC verdenen, DVI blev brugt på det gamle Macbook pro designe, før Unibody Macbook pro. Stikket er også i de fleste Mac pro'er fra den gamle generation.

VGA stikket er meget gammelt, det er kun analogt, og bliver næsten slet ikke brugt i Mac verdenen, til gengæld er stikket meget brugt i Projektorer og andre CRT skærme . 

USB-C 3.1 eller USB4 /Thunderbolt 3

USB 3.1 Type C, som er det fulde navn,  er den nye Video port, som udkom til Mac's i 2015 med den nye tynde Macbook, siden da har Macbook pro'erne også fået stikket dog i en lidt anden udgave, nemlig Thunderbolt 3 med USB-C indbygget.

USB-C og Thunderbolt 3 ligner hinanden og kan ca. det samme, men Thunderbolt 3 har mange flere funktioner og understøtter derfor mere - det betyder dog også at udstyr til Thunderbolt 3 ikke virker i en Macbook med USB-C men alt udstyr med USB-C virker i begge stik. Vi regner ikke med at der kommer flere Mac's med USB-C kun, da vi regner med at Apple erstatter USB-C i Macbook'en med et thunderbolt 3 også. Apple har nu besluttet at bruge USB 4 også, det er ca. det samme stik som USB 3.1, men med flere funktioner fra Thunderbolt 3, for Mac brugere er der ikke forskel på USB 4 og 3.1 - og Thunderbolt stikket i samme port er det samme.

USB-C 3.1 understøtter op til [email protected] med displayport 2.0, HDMI 2.1 [email protected], USB 2/3, strøm op til 100W, data op til 10 gbps, og alt sammen samtidig, så du kan få alle delene i samme stik, ligesom en af vores USB-C HDMI DOCK. Thunderbolt 3 understøtter flere 4k skærme, og skærme op til [email protected], data op til 50 gbps. USB4 udvider det hele og virker med data op til 20gbps.

Kende tegnet ved USB-C eller Thunderbolt 3 er at Mac's med stikket ikke har andre stik end det.

Video port Guide

Mini Displayport / Thunderbolt 1/2

Mini Displayport er den mest brugte Video port, siden 2010 har alle Mac computere haft det, også de helst nye. Mini Display porten er også i de fleste Mac computere fra 2009, og en enkelt fra 2008, men her understøtter Mini Display porten ikke lyd. 

Stikket ser ud som til højre: 

Kende tegnet på Mini Displayport er det lille hjørne som er cuttet af. 

Her kan du se hvordan det er ens om det er en nyere Macbook med Thunderbolt eller thunderbolt 2 eller om det er en lidt ændre med Mini Displayport, alle Mini Displayport tilbehør virker med thunderbolt, hvorimod det aldrig virker den modsatte vej.

Video port Guide

Mini DVI

Mini DVI er en videre udvikling af det normale DVI stik, det er digitalt, men understøtter ikke lyd. 

Her kan du se stikket: 

For at kende forskel fra dette til et Mini Displayport, er ved at se på det hjørne som er cuttet af, men Mini DVI har afrundede hjørner. 

Mini DVI - Video port Guide

Micro DVI

Micro DVI blev eksklusivt brugt på Macbook air 13 2007, den første Macbook air. På dette tidspunkt havde Apple ikke udviklet Mini Display stikket, og det andet de brugte Mini DVI var simpel hen for stort til at kunne være i den lille maskine. 

Micro DVI - Video port Guide

HDMI stikket

Apple er traditionelt imod HDMI, da alle andre PC producenter gik over til HDMI valgte Apple at gå over til deres næsten eget Mini Displayport, da det understøttede højere opløsning, på det tidspunkt. Men Apples MacBook Pro retina både i 13" og 15" versionerne kommer med et HDMI stik, så fortjener stikket også en plads i denne guide. Apple har været så flinke at skrive HDMI på stikket.

HDMI understøtter op til 4k opløsning (4096 x 2160), og kablet understøtter også lyd, netværk, tænd/sluk og mange andre funktioner, de fleste af dem virker ikke på Macs, 4k virker kun på den nyeste generation af 13"/15" MacBook pro retina.

HDMI stikket - Video port Guide

DVI stik

DVI stikket er mest brugt på Apples Pro maskiner, fx macbook pro med det gamle design før unibody, men selv den sidste generation af Mac pro har stadig stikket. DVI er det stik som er mest brugt til at forbinde Windows PC'er med deres skærme. DVI understøtter op til 2560x1600px altså Apple egen 30" skærm. Eller Apples nye 27" skræm på 2560x1440px, men disse kommer kun med mini Displayport.

DVI understøtter ikke lyd, i nogen form på nogen computere.

Det er let at genkende VGA stik, da de som regel er hvide.

DVI stik - Video port Guide

VGA stikket.

VGA er det ældste stik her på listen, hvis din mac computer har stikket er den meget gammel. Men sikket bliver stadig brugt meget i sær til projektorer og billedrørs skærme. VGA er det eneste stik som er analogt, DVI har både en analoge og digitale forbindelse men VGA er kun analogt. VGA understøtter ikke lyd.

Det er let at genkende VGA stik, da de som regel er blå.

VGA stikket - Video port Guide