300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

4K skærme og adaptere

4K skærme og adaptere

Lige om lidt få vi alle sammen 4k (UHD) skærme, det har vi hørt et stykke tid efter hånden - men når det sker, hvad gør vi så med adaptere? Hvilke adaptere kan man bruge og hvordan får man sin computer til at klare 4k opløsning?

De fleste Mac computere har allerede de rigtige stik, som understøtter 4k, men problemer er at computeren ikke understøtter 4k endnu, de fleste computere i dag understøtter kun op til 2560x1600 pixels, det er kun de allerenyeste mac computere som kan klare 4k, det er meget let at se om din Macbook/ stationære mac kan klare 4k opløsning, fordi det kræver Thunderbolt 2, indtil nu er der ikke udgivet en Macbook, iMac eller mac pro med thunderbolt 2 som ikke også kan klare 4k opløsning.

Mini Displayport understøtter ikke 4k, men så alligevel - fordi Mini Displayport understøtter 2 skærme serie forbundet, så hvis man finde en 4k skærm som understøtter dette, kan Mini Displayport understøtter 4k i det at den viser sig som 2 skærme i stedet for en i indstillingerne, og på den måde kan du køre en 4k skærm igennem Mini Displayport. Dette virker kun på Windows, Mac OSX har ikke fået denne funktion endnu, og der er heller ikke nogen hacks for at få Mac OSX til det - men det kommer helt sikkert snart. Dette betyder realt at selv gamle Macbook pro'er kan understøtte 2 skærme.

Thunderbolt har i virkeligheden samme funktion som Mini Displayport, altså video delen af stikket er ens - derfor understøtter Thunderbolt også 4k med samme metode som oven for, det er som sagt ikke noget Mac OSX kan endnu.

Adaptere og kabler som understøtter 4k og UHD

Thunderbolt 2 understøtter DisplayPort 1.2, det betyder at den understøtter 4k, i de fleste tilfælde, der er stadig lidt forvirring med standarterne, så det er vigtigt at du undersøger om den skærm du vil købe virker med din computer. Men Thunderbolt 2 understøtter en enkelt 4k skærm i macbook proerne, og 2 4k skærme hvis du har en ny Mac pro. Der er endnu ikke lavet hverken Macbook air, Mac mini eller iMac's som understøtter 4k skærme, med mindre det er med ovenstående hack, som som sagt kun virker på windows.

Hvis du har en ny Macbook pro eller en ny mac pro har den et HDMI 1.4 stik, det er kun den allernyeste version af begge computere som har HDMI 1.4 - HDMI 1.4 understøtter 4k opløsning i 30 eller 24 billeder/sek, det er ikke nok til en computer skærm, men det er nok til at vise film(da de fleste film også kun er på 24/30billeder/sek). 

HDMI 1.4 er derfor ikke at foretrække, da alle computere med dette stik også har Thunderbolt 2 stik, som understøtter 4k ved det normale 60 billeder/sek, som er hvad næsten alle PC skærme bruger.

Vil du følge med i flere artikler som denne?