300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Hvad er forskellen på Lightning, thunderbolt og USB-C stikket?

Hvad er forskellen på Lightning, thunderbolt og USB-C stikket?

Hvad er forskellen på Lightning, thunderbolt og USB-C stikket? Der er mange som har problemer med at se forskel på stikkene og vide hvad de kan, vi ser mange som kommer til at købe Lightning kabler og adaptere til deres Mac's eller USB-C hubs til deres iPhones med Lightning stik. 

Derfor forklare vi forskellen her.

Lightning stikket

Stikket er det iPhone har brugt siden iPhone 5 i 2012. Det er næsten 10 år. Lightning stikket kan en masse ting, fx lyd, video, netværk, data, strøm osv. Det er det eneste digitale stik ind i en iPhone så det er vigtigt at det kan alt. Neden for er der et billede af hvordan det ser ud. Imens dette er skrevet er iPhone 12 den nyeste, den bruger fortsat Lightning stikket. Stikket kan vendes begge veje. Du kan læse mere om Lightning stikket her.

Du kan finde alle vores Lightning adaptere og kabler her.

USB-C

USB-C hedder nogen forskellige ting, det kan også hedde USB 3.1, USB type C, USB 3.2, USB 4.0, USB4, USB 3.1 Rev 1.1, USB 3.1 Rev 1.2, USB 3.1 Rev 1.3, USB 3.1 Rev 1.4, USB 3.1 Rev 2.0, USB 3.1 Rev 2.1 og sikkert mere andet. Det er noget af en mundfuld, og det er fordi standarden er blevet udvidet så den også kan bruges til mange enheder som ikke var kraftfulde nok til at virke med den originale version, derved kan du få mange forskellige versioner af et USB-C Hub eller kabel som kan mange forskellige ting. Vi kalder det bare USB-C og skriver hvad det kan.

Apple har brugt USB-C i deres Mac's siden 2016, i 2020 skiftede de til USB-C 4.0. Thunderbolt 3 har været indbygget i USB-C alle årene. Så har du en enhed med Thunderbolt virker den også i en Mac, da de alle har Thunderbolt 3 indbygget, dette er dog slet ikke altid, langt de fleste USB-C porte understøtter ikke Thunderbolt 3 enheder.

Der er ikke nogen iPhones med USB-C, men der er et par iPads som har det. Du kan se Hvilket stik din iPhone/iPad har her.

Stikket kan vendes begge veje og du kan finde mange USB-C hubs og adaptere her.

Du kan læse mere om stikket her: USB-C info

Thunderbolt 3 stikket

Thunderbolt stikket er hvad Apple bruger til highend harddiske, kamera, videokamera og skærme, Thunderbolt 3 er bygget ind i USB-C og alle Thunderbolt 3 porte på Mac's har også USB-C indbygget. Så har du en Thunderbolt 3 port så kan den også virke med alt USB-C tilbehør, dette gælder ikke den anden vej. 

Apple er igang med at udfase Thunderbolt 3 og erstatte det med USB 4.0 som har samme funktioner, men hvor Intel ikke skal have et Cut hver gang en Pc sælges :) .

Du kan se alle vores Thunderbolt 3 adaptere, enheder og kabler her.

Leder du efter et andet stik? 

Prøv vores: Video port Guide

Eller: Se vores smarte stik vælger

Vil du følge med i flere artikler som denne?