300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 400 KR
50.000 DANSKERE BRUGER OS

Over 10 års erfaring
med Mac, iPhone, iPad & IT

Brug din iPad/iPhone til at redigere raw billeder

Brug din iPad/iPhone til at redigere raw billeder

Er du fotograf? Og måske er du træt af at rejse med din Macbook pro? En iPad er ikke bare et rigtigt godt alternativ til en Macbook pro den kan også engang imellem være meget bedre, når du er på farten.

Når du sidder i et fly eller i et tog efter at have taget nogen hundrede billede kniber det i hænderne for at komme igang med at få noget ud af dagens billeder - også skal du have din Macbook pro frem, den fylder, står ikke rigtigt og den er ikke rigtigt håndterlig til andet end professionelt arbejde sådan et sted fordi den er så besværlig at have med at gøre.

Men alternativet er her allerede, Apple har længe sagt at din næste laptop måske slet ikke er en laptop men en iPad, Apple har endda lavet en iPad pro så du ved de mener det seriøst. iPad pro’en kommer med en skærm og pen der gør din Wacom plade ubrugelig og din gamle Macbook skærm kedelig og har en CPU der let klare 50MP RAW billeder uden at hoste eller brokke sig, også har Apple’s iOS 11 opgradering gjort det noget lettere at håndtere filer, med programmet “akiver” hvor du både kan se billeder fra iPad’en selv, iCloud eller Dropbox og en masse andre online systemer, på den måde kan du let fortsætte på et produkt fra din Mac på din iPad eller omvendt ved bare at have filen gemt i en af de online systemer fx Dropbox.

Vi hos mackabler er selv fotografer og har haft hænderne i alt der har med billeder, videoer og lyd produktion, ingen af os er professionelle fotografer eller videografer men vi kender nok af dem, og gået i skole med dem, til at have lært lidt.

Nu kommer den praktiske løsning med konkrete tips.

iPad og iPhones kommer heldigvis med nogen meget hurtige processor, jeg har aldrig oplevet problemer med at redigere raw billeder fra mine kamera, jeg har haft et par Canon og et par Sony kamera og de støreste jeg har redigeret var 42MP, flere anmeldelser siger også at Canon’s 50MP billeder fra 5Ds ikke er noget problem for en iPad Pro.

Filhåndtering

Først skal du have dine billeder fra kameraet over på din iPad, er du heldig og har et nyt kamera lader det dig overføre direkte over via Wifi, det har jeg, men procesen er simpelhen så åndssvage og langsom at det ikke er værd at bruge, til gengæld er det let og billigt at købe en Lightning til SD kort læser eller en Lightning til USB der let gør at du kan sætte dit kamera og dens billeder til din iPad eller iPhone. Lad vær med at købe en uoriginal af disse, de virker aldrig særligt godt.

Du kan enten importere dem direkte til den app du skal bruge eller du kan importere dem til fx dropbox så de bliver synkroniseret til din Mac også, det bestemmer du selv.

iPad’s og iPhones kan heldigvis vise de fleste raw formater selv, uden nogen brug af ekstra apps, det er noget lettere at have med at gøre når man kan se de billeder man skal vælge imellem.

Apps der er fede

Der er et utal af apps til iPad og iPhone der er lavet til billede redigering, men her taler vi om professionelle apps og derfor skal de understøtte det samme som din Mac kan og gøre det hele med fuldstørrelses raw billeder, derfor er listen her noget begrænset.

Lightroom mobile er genialt, du har alle de samme funktioner som på din Mac, næsten altså, du kan redigere 100vis af billeder samtidig eller bare et enkelt og det kan redigere alle slags raw billeder i alle størrelser, hvis du har adobe CC og har plads på din Cloud kan du også lægge dine billeder der op når du er færdig, programmet kan også eksportere til en række formater som dine kunder let kan se og som er lette at ligge på sociale medier. 

Det tager lidt tid at vænne sig til at bruge en iPad eller en iPhone i stedet for en mac, men når du er der så kan du få virkelig meget ud af dine billeder med Lightroom mobile. Lightroom mobile giver også mulighed for at tage raw billeder med din iPhone 6s, 7, 8 eller X.

Affinity Photo er photoshop til din iPad. Ikke nok med det, så beholder de mange af de samme termer så du kan forstå hvad de mener hvis du er vant til Photoshop, det hjælper med at gøre Affinity Photo virkeligt let at komme igang med hvis du i forvejen er inden i photoshop. 

Affinity Photo er lavet til at blive brugt sammen med Apple pen, og de fungere vildt godt sammen, Appen vandt 'App of the year i 2017' - det siger ikke så lidt. Programmet koster 169kr og er meget mere værd for selv en amatør som mig.

Affinity Photo kan også eksportere i en masse fil formater og fil størrelser så du slipper for at have dine billeder omkring en Mac før du udgiver dem.

Hardware til din iPad eller iPhone

Apple’s iPhone og iPad kan godt bruge lidt hjælp hvis du skal bruge den som en professionel foto redigerings maskine, der er særligt en masse tilbehør til iPad som gør det ekstra sjovt at have den med rundt. iPhonen er ikke så oplagt til at redigere billeder på, selvom den kan, derfor er der ikke nogen grund til at købe tilbehør til den, et er alt rigeligt Lightning til SD kort læser og du er klar til at redigere billeder.

Vi har allerede nævnt et par ting, men her kommer noget mere til iPad’en.

  • Apple Pencil! Den virker virkelig godt og du kommer til at savne den når du sidder med din Wacom plade ved din Mac.
  • Et tastatur til din iPad er en rigtig god idé, selvom det ikke har så meget med redigering af billeder at gøre så er der også en masse andre ting man skal når man er fotograf, et tastatur beskytter din iPad og gør email, tekst dokumenter og numbers regneark let som en leg. Vi anbefaler det fra Logitech der hedder et: 'Logitech Slim Combo’ det beskytter, kommer med baggrundsbelysning, smartconnector så det skal ikke brug BT eller et batteri også holder det også din Apple pencil. Apples eget tastatur er også fint. 
  • Også er der adapteren som gør det muligt at kunne få dine billeder ind i iPad’en eller din iPhone. Enten denne: en Lightning til SD kort læser eller også denne: Lightning til USB

Men iPad’en kan også en masse mere

En iPad er jo ikke bare en fotoredigerings maskine, det er også den bedste Netflix maskine, den kommer med en af verdens bedste skærme og giver dig internettet i din hånd, alle har lavet apps til iPad så uanset hvad du ellers skal lave så er der en app til det - så en iPad er meget mere end det her. 

Måske er det på tide i hvert fald at teste et nye mobile workflow.

Vil du følge med i flere artikler som denne?

Bliv Mac super-bruger