300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Hvordan formatere man macbook?

Hvordan formatere man macbook?

Hvordan formatere man en macbook, Macbook air, Macbook pro eller mac ? 

Det er meget enkelt, du skal igennem nogen punkter, der er 5 af dem. først vil jeg kort gennemgå det hele og derefter uddybe hvert enkelt punkt i listen.

  1. Tag backup af din mac.
  2. Start mac'en med alt nede for at komme ind i recovery mode.
  3. Slet harddisken og formater den.
  4. Indstaller Mac OSx igen.
  5. indlæs backup.

1. Først tag backup, det er meget enkelt, når man formatere en Mac eller en hver anden PC sletter man alt der er på Mac'en, så det er vigtigt at Musik, film, mails, dokumenter, noter osv ikke bliver væk.

Du kan fx bruge apple's time machine, den tager backup af alt, alle indstillinger alle ændringer osv osv.  

Der er også en dårlig side ved backup, fordi hvis du formatere for at få en hurtigere mac er du nok ikke interesseret i af få alt det gamle over på din mac igen.

iCloud tager også en masse backup for dig, hvis du lader den gøre det, fx system indstillinger, kodeord, fotos, kontakter, kalender, påmindelser, safari indstillinger og noter.

Du kan også bruge en online filssytem som fx Dropbox, iCloud drive, google drive eller noget 4. 
Denne metode er rigtigt god hvis du ikke har så meget du gerne vil gemme og du kan nøjes med de 4-10gb du får gratis, da det betyder at alle de andre enheder også har adgang til filerne. Hvis du betaler for en af tjenesterne får du også backup af filerne med, fx adgang til gamle versioner af filerne. 

Jeg tager som regel en 'time machine backup' til en eksterne harddisk, også ligger jeg alle filer jeg skal bruge over på dropbox. Efter dette bruger jeg ikke 'time machine backup', med mindre jeg finder ud af at jeg havde glemt noget.

Det er også en god idé at opgradere til det operativsystem du gerne vil have, før du sletter disken, fx til 10.11 el capitan.

2. Nu skal du starte Mac'en i recovery mode. Dette gøres ved at holde knappen "alt" nede når mac'en starter med sin start lyd. Efter dette ser du en skærm med forskellige harddiske du kan starte op på, der skulle gerne være en som hedder recovery.

Hvis der ikke er: Så kan du bruge genvejen: CMD+r ved opstart på samme måde. Dette sender dig direkte til recovery mode. 
Hvis det ikke virker: Så er det fordi din Mac enten ikke har disken med recovery eller noget andet er galt. Men det er let at klare, du skal oprette en mac OSx disk på et USB stik, dette kan gøres med denne guide, efter det skal disken bare ind i Mac'en og vælges efter du har holdt alt nede ved opstart.

3. I recovery mode skal du vælge diskeværktøj, her kan du se alle dine diske, du skal derefter slette den disk som dit system ligger på. Det er vigtigt at du ikke sletter hele harddisken, da recovery mode også ligger her, men kun sletter underpunktet som har samme navn som din disk på din Mac, det er altid den største. Hvis du har Windows installeret er den også her.
Hvis du ikke kan: Hvis du ikke kan slette disken, er det fordi du er på samme disk som du forsøger at slette, dette sker engang imellem, men kan 'let' løses, du skal gennemgå denne guide og lave en ekstern USB drev om til en mac OSx disk, så du kan starte op på den, i stedet for.

Sletningen af harddisken kan tage alt imellem 5sek til 24 timer, alt efter om du laver en sikkersletning og om du har en SSD eller en HDD, eftersom vi her på kontoret altid bruger krypteret disk, ser vi ikke nogen grund til at lave en sikker sletning. 

4. Når det er klaret skal du tilbage til den første del af menuen igen, dette gøres ved at lukke disk værktøj, her er der en knap til at installere Mac OSx igen. Du skal vælge den rigtige disk at installere på, du skal vælge den samme som du lige har omformateret. 
Hvis du vil have en kopi af din Mac er det her du skal vælge at gendanne fra en time machine backup.

5. Nu er din Mac startet igen. Log ind med iCloud for at få dine mest normale indstillinger, kodeord osv. tilbage, derefter kan du ligge alle dine gamle dokumenter tilbage eller downloade Dropbox for at få det hele tilbage. Husk at gennem din backup et par uger, så du er sikker på alt hvad du har lagt over virker som det skal.

Du kan også bare se denne video: 

Vil du følge med i flere artikler som denne?