300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Apple iPhone får ny skærm: OLED

Apple iPhone får ny skærm: OLED

Teknologien udvikles konstant inden for alle elektroniske felter, og telefoner holdes ikke udenfor. Det er en device vi bruger dagligt hele kloden rundt, og blot som man troede de havde fundet på det smarteste så kommer der en artikel om det nyeste tiltag til den allerede eksisterende success.

RENT TEKNISK
Organic Light Emitting Diode (organisk lysdiode), som teknologien hedder, er en type lysdiode med et organisk toplag (en såkaldt karbonforbindelse). Det er en tynd plade på toppen, som kan lyse når elektricitet løber igennem ved hjælp af en anode og katode: Eektroder der bruger i elektroniske komponenter, der lader strøm løbe igennem. Men nok om det helt tekniske - hvad betyder det for dig på standard dansk?

OLED-skærmens strømforbrug er markant lavere end den kendte LCD, der sidder i iPhones i dag: Faktisk er forbruget halveret. LCD-skærme er konstant baggrundsbelyst hvilket gør det umuligt for skærmtypen at vide den helt rene farve sort - der vil nemlig altid komme lidt lys igennem, og ægte sort kan kun laves uden gennemstrømning af lys. OLED er derfor smart, da det lyser hvert enkelt pixel op individuelt frem for den dækkende baggrundsbelysning - så det går ikke ud over den sorte farve, hvis pixels altså kan undgå at få lys igennem. De nye skærme kan ligeledes produceres meget tynde, og de kan endda være bøjelige og stadigvæk fungere helt fint - måske nogle telefon-producenter vil benytte sig af denne funktion til nogle spændende produkter.

MEN ER DET BEDRE?
En ‘downside’ ved OLED er, som det så ud tidligere, en forringelse af skærmens kvalitet som tiden går. Det sker naturligvis med al elektronik, men lige OLED-skærmen har været et slemt tilfælde. Lysdioderne i skærmens levetid er ikke optimal, men som der udvikles videre må man håbe at det er noget der bliver rettet markant op på, inden Apple inkorporerer dem i deres smartphones. Almindelige lysdioder har en levetid på omkring de 10 år, så det skal der gerne mindst opnås med disse organiske dioder.

Bedre kontrast og skarpere billede. Tyndere og mere energivenlig. Der er mange grunde til, Apple vil skifte til disse skærme, og det bliver spændende at se resultatet engang!

Vil du følge med i flere artikler som denne?