300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Anmeldelse af Photos (Foto) til OS X

Anmeldelse af Photos (Foto) til OS X

ET NYT VÆRKTØJ
Det har aldrig været lettere at tage billeder end det er i dag – men samtidig er der den konstante kamp om, hvordan man bedst opbevarer alle sine billeder velorganiseret.

Nu er der kommet en fuld opdateret erstatning til iPhotos, Photos, og det er ikke helt ringe, hvad Apple her er kommet op med. Overskuelig oversigt over alle dine billeder, adskillige redigeringsmuligheder samt super iCloud-integration gør Photos til et brugbart værktøj til sortering af alle dine billeder.

Programmet blev først introduceret til iOS, hvor du i det sidste års tid har kunnet benytte dig af dens oversigt der viser billederne sorteret efter dato og placering eller albums, og hvor alle slettede billeder bliver gemt i 30 dage i tilfælde af, at du fortryder handlingen. Nu er programmet så blevet en essentiel del af Apples styresystem siden OS X 10.10.3, som blev udgivet 8. april 2015.


iCLOUD HAR ALDRIG VÆRET SMARTERE
Hvor Apples sky tidligere blev brugt til deling af billeder dine enheder imellem, fungerer iCloud ny som et oplagringssted – du kan nemlig vælge at slå iCloud Photo Library-featuren (iCloud Fotobibliotek) til, der sørger for at alle de billeder du tager bliver opbevaret samme sted og er lige tilgængelige hvad enten du prøver at tilgå dem fra din MacBook, iPhone eller iPad.

Støder du tit ind i mangel-på-lagringsplads-problemet på sin iPhone, og er du træt af at det sker lige når du vil til at tage billeder af den flotte solnedgang i Sydfrankrig? Så er det nye iCloud Photo Library noget, du bør slå til. Ved brug af dette kan du på alle dine Apple-enheder slå til, hvorvidt du vil lade alle billeder, du tager, blive uploadet og oplagret på din bruger i skyen, men det er ikke det bedste. Du kan nemlig vælge, om originalfilerne – altså de store filer, der fylder en del – skal opbevares på din iPhone eller MacBook, eller om de kun skal ligge i skyen. Fordelen ved dette er, at de store, tunge billed- og videofiler ikke fylder på eksempelvis din iPhone, men du kan stadigvæk se alle dine billeder eller downloade de fulde filer hvis du skal bruge dem til noget bestemt. Så denne nye måde at bruge iCloud på er ideel for dig, der gerne vil have alle billederne tilgængelige, men ikke har plads nok! Det er også en god måde at gøre sig sikker på, man ikke har flere af samme billedfil. Tager du billeder med et spejlreflekskamera og gør brug af .RAW-filerne, så bare rolig. Disse bliver også importeret og lagret, så du kan få hænderne på dem når du har brug for den store billedfil.

Bemærk dog, at det formentligt kræver en opgradering af din iCloud-plads, hvis der skal være plads til alle dine billeder i skyen. Du har automatisk 5GB gratis plads i skyen, men når dette bliver fyldt op kan du opgradere din lagerplads: 50 GB for 7 kroner, 200 GB for 25 kroner og 1 TB for 69 kroner – alt sammen på månedsbasis.

 
INTERFACE
Når du åbner Photos ser du fanerne Fotos, Delt, Albums og Projekter. Det siger umiddelbart sig selv, hvad de hver især indeholder. Går du ind under Fotos kan du, ligesom på iPhone, se alle billeder programmet har adgang til, sorteret i dato. Under albums ser du en oversigt over de automatiske albums, som for eksempel Sidst Importeret og Videoer, samt dine egne albums. Ønsker du at oprette et nyt album trykker du bare på (+)-knappen i topbaren af applikationsvinduet, og der har du en masse forskellige muligheder. Du kan også flytte billeder rundt ved at markere dem enkeltvis eller samlet, trykke på (+)-knappen og dernæst vælge ’Album’. Så får du mulighed for at bestemme enten et allerede eksisterende album, de skal flyttes hen i, eller mulighed for at oprette et helt nyt album til de valgte billeder.

Hovedfokus designmæssigt under udviklingen af programmet var, at sørge for at holde interfacet så tæt ved det, man ser i iOS-udgaven af applikationen. Derfor er det simpelt og lækkert at kigge på og køre igennem.


MERE END BARE OPBEVARING
I det nye Fotos-program er det super simpelt at redigere dine billeder. Klik dig ind på et billede, og så finder du i øverste højre hjørne af applikationsskærmen en knap der siger ’Rediger’. Ved klik på denne ændres layoutet lidt og baggrunden bliver sort og du får en del muligheder for at redigere forskellige ting. Du kan rotere billeder, beskære det, sætte et forudbestemt filter på eller noget helt fjerde, da man kan installere plugins med andre redigeringsfunktioner. Så er du ikke en professionel fotograf der kun bruger Adobe Lightroom til at redigere billeder i, så er Fotos faktisk et rigtig fint program til de mest basale justeringer. Du får de samme valgmuligheder på alle dine Apple-enheder, og layoutet er simpelt og intuitivt så de yngre også kan være med. Hvis du benytter dig af iCloud Photos Library kan du straks se de ændringer, du har lavet på et billede, på alle dine Apple-enheder.


EN PERSONLIG GAVE AT GIVE
Har din bedstemor fødselsdag inden længe, og er du tom for gaveidéer? Der har Apples Fotos en smart løsning. Under ’Projekter’ kan du nemlig sammensætte dine billeder til en kalender, en billedbog eller måske et postkort – det hele fungerer igennem applikationen, hvor der ligeledes står pris og al information. Det bliver sendt til print og af sted til dig, så snart det er færdigproduceret, og så har du en flot gave at give!

 

GODT ELLER SKIDT?
Hos Mackabler.dk er vi tilfredse med Fotos, der har en del fine funktioner og som enkelt samler alle dine billeder fra dine mange enheder, uden at duplikere filerne. Vælger du at bruge iCloud Fotobiblioteket har du altid alle dine billeder ved hånde, uden at det fylder at for mange GB på telefonen og computeren, og denne feature er rigtig lækker.

Har du gået og manglet en måde at organisere dine billeder på, så anbefaler vi denne indbyggede applikation, Fotos!

Vil du følge med i flere artikler som denne?