🇩🇰🇩🇰 VI FYLDER 9 ÅR! SE ALLE RABATTERNE 🇩🇰🇩🇰
300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Lær at gendanne/nulstille din Mac til fabriksindstillinger

Lær at gendanne/nulstille din Mac til fabriksindstillinger

Der kan være mange grunde til, du enten er nødt til eller gerne vil gendanne din computer. Er den blevet for langsom? Kan den ikke starte optimalt? Skal du sælge den? Uanset grunden, så er her en kort hjælp til hvordan det gøres. 

Hvis computeren kan tændes og fungerer fint, er det altid en god idé at samle alle de ting, man ikke vil miste - fotos, lydfiler, dokumenter og lignende. Dette kan gøres manuelt eller via en applikation som for eksempel Carbon Copy Cloner, der gør det muligt at lave en back-up af din Mac på en ekstern harddisk. Al data på computeren vil nemlig blive fuldstændig slettet. Dernæst er det vigtigt at sikre sig, at du er forbundet til internettet, så den nyeste udgave af Mac OS X kan downloades. 

 

Følg nu disse skridt:

  1. Sluk din Mac, sæt den til at oplade (hvis det er en Macbook) og tænd den. 
  2. Hold ‘Command ’ og ‘R-knappen’ nede samtidig under computerens opstart, indtil Apples logo kommer frem på skærmen.
  3. Nu har du åbnet recovery-mode. Sørg endnu en gang for, at din computer har internetforbindelse - dette kan gøres gennem top-menuen som normalt. Styresystemet hentes nemlig ned online, så man slipper for at have at gøre med installations-cder (som desuden ikke ville fungere med de diskdrev-løse Macbooks.  
  4. Gå nu ind under ‘Diskværktøj’ og fortsæt. Du vil her kunne se din harddisk sat dens opdelinger (partitioner), hvis der er flere. Ellers vil det bare være muligt at se ‘Macintosh HD’. Klik på den, og tryk ‘Slet’. 
  5. Gå tilbage til OS X-hjælpeprogrammer ved at lukke for ‘Diskværktøj’. Her skal du trykke på ‘Reinstall OS X’, og så bare følge instruktionerne på skærmen.

 

Når processen er færdig vil din computer være så god som ny - en frisk start. 

Hvis din mac har en fejl, eller Mac OSx ikke er klar på din egen harddisk kan du starte med 'Command’ + 'alt' og ‘R-knappen’ nede, dette starter også din mac i recovery-mode, men gør det fra nettet så du ikke bruger den ødelagte version på din Mac.

Hvis din installation fejler? 

Der er nogen andre metoder til at komme ind i recovery-mode. CMD+R er den interne metode - her bruges den interne disk som selvfølgelig kan være beskadiget. 

De andre metoder: 

CMD + Alt + R : Denne starter også op i recovery-mode, men her foregår alt igennem internettet, det tager noget længere tid men til gengæld virker den altid.

CMD + Alt + Shift + R : Denne starter også op i recovery-mode, men her kan du geninstallere med den version af Mac OSX din Mac kom med, altså den version af Mac OSx som var nyeste da din Mac kom ud.

Her er en liste over alle de Mac osx der er, med links til hvor de kan downloades.

En sidste mulighed er at gøre det via et USB stik med Mac OSX på sig, her er en guide til hvordan du laver en Mac OSX boot disk.

Din Mac har selv et program installeret til sikkerhedskopiering - Time Machine. Det lagrer alt indholdet på din computer til en ekstern harddisk, som du efter systemgendannelse kan bruge til at få alle de filer og programmer tilbage, du havde før du slettede hele harddisken. Vi har en guide til Time Machine her

Går noget helt galt, så kan du altid gå til en Mac reparationsmand m/k med din Mac, hellere det end at smide den ud. Du kan finde alle Mac/iPhone reparations butikker her.

Vil du følge med i flere artikler som denne?

Bliv Mac super-bruger