300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Apple har i dag udgivet en ny iMac

Apple har i dag udgivet en ny iMac

iMac 1080p vs 4k vs 5k

Apple har lige opdateret deres desktop computer, iMac'en med nyt indmad som vil give alle foto og video elskere blod på tanden. 

Apple iMac opdateringen lå lige til højre benet da den ikke var opdateret i et godt stykke tid, der er ikke sket noget ved designet men der er til gengæld sket noget med skærmen, den tidligere skærm var den samme som blev udgivet tilbage i 2009 i den første iMac med en 27" skærm, selv om den havde en del år på bagen er skærmen stadig tidssvarende på mange punkter.

Den nye iMac skærm er også 27" men i stedet for at have en opløsning på 2560x1400 (3,6MP) har den nu fået en opløsning på hele 5120x2880 (14,7MP), dvs opløsningen er lidt over 4x så høj som den gamle og ca. 65% højere end opløsningen på et af de helt nye 4k TV skærme. Opløsningen er også over 7x højere end den der er på en normal FullHD TV (1080p). 

Den nye iMac skærm er selvfølgelig stadig lavet på den ultra fotograf venlige IPS-panel med den strømbesparende baggrundsbelysningen med LED baggrundsbelysning, Apple hævde selv at de har nået en strøm besparelse på 30%, det virker heller ikke urimeligt eftersom den de sammenligner med, den gamle, blev produceret før anti-CO2 bølgen tog for alvor fat og finanskrisen.  

Apple har altså nået nye højder og forbedret på en skærm som i forvejen stadig var en af markedets bedste skærme, på trods af sine 5 år på bagen. De næste 5 år kan vi vente på andre computer byggere og skærm producenter forsøger at nå samme højde. 

Adaptere og kabler som understøtter 4k og UHD

Et af de mange problemer både Apple og andre PC producenter får er, hvordan man finder kabler til 5k? Som det er nu, understøtter Thunderbolt 2 kun 4k, så den selv samme iMac som har et 5K skærm, kan ikke køre en ekstra 5k skærm. Det betyder også at Thunderbolt 3 skal udkomme før den eksterne Thunderbolt 5k Skærm udkommer - hvilket godt kan tage nogen år.  

3 iMac ved siden af hinanden

Du kan stadig købe den gamle iMac, både med 21,5" skærm og med 27" skærm, det er kun den største iMac som har fået den nye iMac 5k 27" skærm.

Den nye iMac 27" 4k kommer nu med standard SSD, dvs Apple fusion drive, som består af en lille 128GB SSD(Apple kan opgraderet dette, men skriver intet om det) sammen med en 1TB harddisk(op til 3TB), Fusion drive giver næsten fuld SSD ydeevne med op til ca. 500MB/s læse hastigheder men beholder den store kapacitet som man får med en magnetisk harddisk. 

Langt de fleste iMac's vi ser her på kontoret og som venner og bekendte køber og har har i dag ikke SSD'er, de fleste vil ikke betale de ekstra ca. 1000kr for at få en SSD i deres iMac, det er rart at Apple nu gør det for folk, da en SSD forlænger leve tiden på en iMac helt ekstremt, det kan godt være en iMac er hurtig men en Macbook air fra 2012 føles altid hurtigere hvis iMac'en ikke har en SSD, der er efterhånden ikke meget vente tid når man sidder ved sin Mac, et af de eneste steder man venter er når noget skal læses på en harddisk, om den er en SSD eller en HDD, så det gør en del forskel når en normal SSD er ca. 4-10x hurtigere end en normal HDD.

Prisen?

Prisen skal vi nok ikke tale for meget om, den nye iMac starter ved 19.999kr eller 18.799kr med studierabat. Man skal betale 1700kr for at få den med en 4GHz i7 i stedet for en 3,5GHz i5. 1100kr for at få den med 3TB i stedet for 1TB og 1600kr for at få et lidt større grafikkort. Du kan også opgradere til SSD kun, 256GB, 512GB eller 1TB SSD eller betale for at sætte mere Ram i den, men dette kan du ligeså godt gøre selv, og det er mange gange billigere.

Vil du følge med i flere artikler som denne?