300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

4k og mac computere

4k og mac computere

Det næste, store kvantespring inden for HD-teknologi til fjernsyn og computere, "4K" eller UHD, er sandsynligvis på vej til flere af Apples produktserier i år 2014 og 2015.

I den seneste opdatering af Mac-styresystem har Apple tilføjet understøttelse af 4K-skærme, så de nu håndteres som Retina-skærmene på iPad og iPhone. Det sikrer, at tekst ikke bliver småt og ulæseligt, men skarpere og klarere i sit udtryk.

Gennem mange år har Microsoft Windows og Mac OS X håndteret højere opløsning ved blot at gøre tekst og elementer på skærmen mindre og mindre. Højere opløsning har hidtil betydet mere skrivebordsplads.

Da Apple introducerede sine såkaldte Retina-skærme ændrede de på opskriften. De firdoblede antallet af pixels, men i stedet for at gøre tekst og elementer på skærmen mindre, brugte de den ekstra opløsning til at gøre bogstaver og grafik på skærmen mere finkornet. Konceptet bruges i dag på iPad, iPhone og Retina Mac book Pro.

Samme ”Retina-måde” at håndtere opløsning på, bliver nu også mulig, når 4K-skærme tilsluttes til en Mac. Det tilføjes i den nye OS X 10.9.3 opdatering, som lige nu er i beta. Ifølge 9to5mac har Apple tilføjet muligheden for at køre 4K-skærme som Retina-skærme. De beretter, at tekst nu fremstår betydeligt klarere end før. Det forlyder også, at opdateringen tilføjer understøttelse af 60 Hz ved 4K-opløsning.

Adaptere og kabler som understøtter 4k og UHD

Indtil videre er det kun den seneste Retina Mac book Pro og den nye Mac Pro (der kan drive op til tre 4K-skærme på samme tid), som får gavn af opdateringen. Apples andre Mac-computere mangler Thunderbolt 2 stikket. Mange personer havde forventet, at Apple lancerede deres første 4K-skærm sammen med introduktionen af Mac Pro, men det skete ikke. Med den seneste opdatering er alle brikkerne faldet på plads forud for en lancering.

Opløsningen, der rækker op til 3840x2160(UHD), 4096×2160(4k), kan allerede blive en del af iMacs og Cinema/Thunderbolt Displays til næste år, hvorefter mere forbrugervenlige Mac book Pro-bærbare får glæde af teknologien fra 2015.

Med generation to indenfor Intel Thunderbolt er det muligt at overføre filer og Ultra HD-video på samme tid. Baseret på den nuværende pixeltæthed i Retina-teknologi spekuleres der i, at man kan opnå 4K på skærme helt ned til 23 tommer, der er allerede 4k skærme ud fra Dell ned til 24", selvom det er svært at tro det gør en forskel på en så lille skærm.

Efterfølgende vil almindelig prisudvikling og konkurrence betyde, at Apple kan videreføre systemet fra de dyre Cinema/Thunderbolt Displays til en normal Mac book Pro i år 2015. I så fald skal den nuværende pixeltæthed på 220 ppi, der giver opløsninger på 2,5K-niveau, boostes til 350 ppi for at ligningen går op, og den 15" macbook pro retina får 4k opløsning.

4K-opløsningen og UHD var en stor del af årets Consumer Electronics Show, hvor flere fjernsynsproducenter viste såkaldte 'Ultra HD' og 4k -fjernsyn frem, ligesom de gjorde året før.

Vil du følge med i flere artikler som denne?