Mac's er super enkelte at sætte harddiske til, du sætter den bare i USB, firewire, thunderbolt eller hvad end også virker det. Men engang imellem får du sat en harddisk til som er skrive beskyttet, det betyder at du kan godt se hvad der er på harddisken eller læse fra den men du kan ikke trække noget over på den eller oprette dokumenter på den, altså skrive til den, dette kan være mange ting, men det er som regel fordi harddisken er formateret i et forkert format.
Windows bruger FAT32 eller NTFS, imens apple bruger HFS, HFS+ eller som noget nyt APFS, forskellen på disse er ikke så gal at forstå, men det er meget enkelt, FAT32 er meget gammelt og understøtter kun enkelte filer på op til 4GB, derfor er det et dårligt format, det er denne format stort set alle harddiske kommer med fra starten. HFS+ er hvad alle Mac's køre med og APFS er nyere og bedre.
Af disse formater som er de mest almindelige er det kun NTFS som Apple ikke understøtter fuldstændigt, her kan du kun læse fra disken men ikke skrive til den.
Windows understøtter ikke: HFS, HFS+ eller APFS.
Hvordan løser du det?
Der er 2 måder at løse det, formater din harddisk i et andet og bedre format, det klares i programmet "disk værktøj" og kan findes ved en søgning efter dette, hen kan du vælge den rigtige disk og trykke "slet" og vælge et nyt format.
Du kan også bruge et program til at få din mac til at forstå NTFS, der er en række programmer til det fx:
- paragon's NTFS for Mac 15, det koster 20euro
- FUSE for macOS 3.7.1 er gratis
- NTFS 3G er også gratis, men besværligt at installere
- Mounty for NTFS er også gratis, men besværligt at installere
Her er en guide til Fuse:
Efter at have rodet ved det et stykke tid er jeg nået frem til at du enten skal købe paragon's software ellers gøre det manuelt hver gang. Denne metode er lettest og virker bedst til at gøre det manuelt med det software der i forvejen ligger på din Mac.
Start med at notere åbne terminalen, fx ved at søge efter terminal i spotlight.
Skriv: "sudo nano /etc/fstab" dette åbner filen fstab med programmet nano og gør det med root rettigheder med sudo.
Denne fil er ok helt tom, så skriv: "LABEL=DREVNAVN none ntfs rw,auto,nobrowse" øverst og husk at erstatte DREVNAVN med hvad end din disk hedder, der er forskel på store og små bogstaver.
Tryk ctrl+x for at lukke og når du bliver bedt om at gemme skriver du ja.
Nu skal du bare deaktivere og aktivere disken igen, gør det med 'disk værktøjet', igen bare søg efter det.
Din NTFS disk kommer ikke op som en normal disk, men i terminalen kan du skrive: open /Volumes for at åbne den mappe hvor alle dine diske ligger, her burde den være. lav en genvej til den hvis du skal bruge den igen.
Går noget helt galt, så kan du altid gå til en Mac reparationsmand m/k med din Mac, hellere det end at smide den ud. Du kan finde alle Mac/iPhone reparations butikker her.
Vil du følge med i flere artikler som denne?