300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 400 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS
om os

Over 10 års erfaring
med Mac, iPhone, iPad & IT


Så enkelt er det at skifte fra Windows til Mac?

Første step er hvordan man installere programmer, det lyder simpelt, og det er det også.

MacOS har forskellige slags programmer, normale ligger bare som en fil og kan åbnes hvor som helst fra, hvis du downloader sådan en kan du lægge den i din programmer mappe, hvis du skal bruge den igen, eller bare slette den, det er så simpelt, bare træk den over.
Apps du du downloader fra ‘App store’ er denne type.

Så enkelt er det at skifte fra Windows til Mac?Der er ikke en enkelt måde at skifte PC system på, og det er aldrig så let som det ser ud, heller ikke selv om MacOS er 100 gange bedre end Windows, så er der en masse ting som giver problemer.

MacOS har også programmer som installeres ligesom på Windows med en guidet tur, sjovt nok installeres office pakken på denne måde, det er mindre simpelt, og du kan ikke teste  appen før den bruges men nogen vælger stadig denne metode.

Så er der programmer som installeres direkte i ‘system indstillinger’, disse har noget med din Mac’s hoved funktioner at gøre, fx hvordan den henter codex til videoer eller hvordan den læser en disk formateret i et Windows format.

Programmer, eller Apps, er ikke kun en fil på Mac, du kan altid højreklikke på et program og trykke ‘vis indholdet af pakke’ for at se alle filer.

Programmer har også indstillinger, disse kan have 100vis af formater, men ligger som regel som text filer i mappen: ‘Bibliotek/Application Support/*’ i enten din bruger mappe eller på hoved disken, her kan du finde og slette indstilliger, templates eller fx alle mails i mail-appen. 

Hvordan afinstallerer man programmer?

Det er simpelt, bare træk programmet til papirkurven, også er det væk. Alle indstillinger bliver dog ikke slettet, og programmer som installeres med en windows agtig guide, efterlader som regel også en masse filer og mapper andre steder, fx office pakken.

Under ‘Fedt software til Mac’ kan du finde apps til at slette en App helt.

Genveje? fra Windows til Mac

På Mac bruger vi “CMD” knappen som ctrl, så fx ctrl+c kopier ikke, men cmd+c kopier. Stort set alle genveje fra Windows er ens, hvis du bruger cmd i stedet for ctrl.

Genveje er bygget logisk op, så hvis du skal lave en ‘(’ bruger du som på windows shift+8, hvis du tilføjer alt for du ‘{‘ hvis du bruger alt kun får du ‘[‘. Også er der @ som ligger et helt andet sted end på Windows.

På Mac finder man ikke filer selv, man søger efter dem i stedet for, det gøres ved genvejen cmd+space, denne kan åbne alle filer, programmer, inden i filer og pdf’er og endda søge på nettet.

Søge funktionen spotlight kan også kombineres med Quick look, som er en hurtig måde at se hvad der er i et dokument eller se en video eller noget musik, genvejen er bare space, du skal bare markere en fil også kan du få den vist, Quick look åbner alt, lige fra 3d filer til simple tekst filer. 

Når du skal åbne en fil, er det ikke som på windows hvor du kan markere den og trykke enter,  på MacOS skal du bruge genvejen cmd+o i stedet for, enter bliver brugt til at ændre filens navn.

Du kan altid lave dine egne genveje, i system indstillinger, tastatur, genveje, også i programgenveje kan du lave dine genveje som virker til alle programmer, for at lave en genvej skal du finde menu-punktet som gør det du skal bruge, også skrive det ind magen til. 

Hvilke programmer kan erstatte Windows software?

Så enkelt er det at skifte fra Windows til Mac?Winrar, WinZip? Mac kan som regel pakke filer ud, men hvis den ikke kan, findes der et hav af Apps på Appstore.

Video-filer? en mac kan afspille det meste til at starte med, men ikke AVI eller MKV, disse kan afspilles af fx: mplayer, VLC eller media player. Hvis du vil have Quicktime eller Quick look til at spille alt kan installere denne pakke med plugins til quick look.

Windows har noget der hedder ‘sticky edges’, som gør at man kan trække et vindue til en skærm kant også bliver vinduet sat fast og fylder halvdelen af skærmen, eller trække det til toppen af skærmen for at få fuldskærm, dette findes som en App på Mac, der er mange af dem, men spectacle er gratis, og hvis de tager penge for det nu har jeg lagt en gratis version af det her.

Outlook, Excel og Word? 

Alle programmerne kommer fra Microsoft, og de versionerne til Mac virker ikke særligt godt, traditionelt i hvert fald, sandheden er at programmerne virker fint, så længe du ikke arbejder med for store dokumenter, men her er programmerne også begrænset på Windows.

Outlook er dog meget langsomt og dårligt på Mac, her skal du overvejen det program der er indbygget i MacOS i forvejen, det er noget mere enkelt, har de samme funktioner og man skal op på flere 100.000 mails før det bliver ustabilt.
Ellers findes der Apples serie af programmer: Numbers (excel), Pages (word) eller Openoffice som både kan åbne og gemme MS’s fil typer og alle følger med din Mac.


Bliv Mac super-bruger