300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Hvilken er den bedste skærm til din Mac? (long-read)

Du er på jagt efter en skærm til din Mac computer til rimelige penge, så kig med her:

UltraSharp-U2414H-05.jpg

Når man er på jagt efter den optimale skærm til sin Mac computer så kan det være en jungle at finde rundt i, hvis man ikke er teknik nørd. Det er derfor vi har skabt denne guide til dig der gerne vil have den bedste skærm til en rimelig penge. For hvor stor skal den være, hvad skal den kunne og hvor kan man købe den? Bare rolig, det er alt sammen noget vi kommer ind på i denne lyn guide til hvordan man køber den bedste skærm. Vi har med vilje kun taget et lille udsnit af paneler med for at gøre det nemt og overskueligt for dig. Bagefter følger et afsnit der forklarer forskellen på IPS og TN paneler.

Tager man et kig på markedet kan man se at der findes en hel del forskellige paneler til både dyrere og billige priser. Tre ud af de fire skærme vi har kigget på kan køre 4K, hvilket betyder at de kan køre en opløsning der er fire gange bedre en HD, det betyder at de i praksis er næsten ligeså skarpe som Apple retina skærme. Det er samtidig vigtigt når man køber en skærm, at have styr på hvilke stik ens Mac computer er udstyret med. Mini display og Thunderbolt understøtter 1440p og Thunderbolt 2 understøtter 4K. Herunder følger fire eksempler på nogle af de bedste skærme til under 6000 kr. Apples 27" skærm med vilje ikke med, da den er meget dyr og snart 5 år gammel, og selve panelet er ikke ændret siden 2010. Vi elsker 4k opløsning fordi det er fremtiden, og Mac OSx er ekstremt godt til at udnytte opløsningen og skalere ikoner og programmer. Alt ser federe ud i 4k opløsning, særligt tekst og video, hvis du kan finde videoer i 4k, bliver mere lækkert og skarpere i 4k frem for 1080p eller 1440p.

Lysstyke, hvad er nok? 

Vi mener at der er nogen ting som en skærm skal overholde for at du gider bruger den i stedet for den i din Mac, problemet med lysstyrken er at det er en af de dyreste ting ved en PC skærm, så det er her du kan spare penge.
En af dem er lysstyken, en normal lysstyrke er 350Nits eller 350 CD/m2 - det er det man som  regel bruger på et kontor, hvor der er begrænset mængder med lys fra solen, men der er meget forskel på hvor meget lys du har brug for. En normal MacBook Pro har ca. 500nits og en iPhone op til 1200nits, fordi de skal bruges når solen står direkte på skærmen. Du må selv vælge, men 350Nits er minium - det er hvad en Apple skærm fra 2010 har så det giver mening at have det som minium. Får du meget sol vil vi anbefale 500nits og alt andet end det er kun hvis du vil have mulighed for at bruge det med HDR, som kræver mindst 500nits, men tit har omkring 1000nits med HDR10.

Skærm størrelsen du skal vælge

Apple har 27" og 21,5" iMac's, og deres nyeste er 32". Vi mener man skal holde sig til de normale størrelser, det er nemlig dem som er billigst per plads. De normale størrelser er: 20", 21,5", 24", 27", 30", 32". Helt generelt er en skærm mindre end 24" meget lille - så hold dig fra dem. 27" er nok der hvor du får mest for pengene, fordi det er dem der laves flest af. Større end 27" bliver tit meget dyrt, men 30 elller 32" er også meget lækkert hvis de kommer i en kasse som ikke har så meget kant på.

De forskellige skærm modeller vi anbefaler: 

Vi har selv en masse skærme her: Skærme til Mac

Dell-UltraSharp-27-monitor-P2715Q-05.jpg

Dell har skabt en model der hedder Dell P2720DC, som er et 27 tommer skærm IPS panel. Den kører 1440p og koster ml. ~3000kr. Skærmen har gode farver, høj opløsning, og understøtter USB3 og fuld justering af farver og kan både justeres i højden, vippes og sættes på højkant. 
Også kommer den med USB-C med opladning af din Mac.

Hvis din Mac ikke understøtter 4k, så er 1440p, også kaldet 2k engang imellem, opløsningen det bedste du kan klare, det er hvad Apples 27" skærm bruger.

Vi anbefaler som regel ultrasharp fordi der er kvaliteten altid super god, og særligt når Apple brugere skal have skærm kan det godt være et problem - eftersom Apples skærme er super gode. 

Vi anbefaler med vilje ikke billigere skærme, da de er meget dårlige, du kan lige nu købe 24" skræmt ned til 700 kr med fragt, men lad være.

TN (Twisted Nematic) vs. IPS (In Plane Switching) teknologi

HP-EliteDisplay-E272q-05.jpg

Der er mange skærm teknologier, men TN og IPS er de mest udbredte, derfor beskriver vi dem her. TN teknologien er den der har dannet grundlag for alle paneler og er baseret på flydende krystaller. Det er en lidt "gammeldags" teknologi, som har været anvendt lige siden de første flade paneler kom på markedet. Dengang var den største udfordring for dem har været at de havde nogle dårlige betragtningsvinkler, og at farverne ikke levede op til de gamle gode CRT skærme.

Betragtningsvinklerne er blevet bedre over tid, pga. et indbygge filter i skærmene.

TN panelerne har længe været anset som optimale til gaming og almindelige hverdagsting. Det er samtidig en del billigere at anskaffe et TN panel, de fås med meget højere Hz værdier billigere.

Hvorimod IPS panelerne som første gang blev lanceret i 1996, og er baseret på flydende krystalmolekyler er noget bedre til disse to ting. Disse paneler har hidtil været mest brugt af grafikere og andre professionelle. De er sidenhen blevet meget udbredte fordi de er i stand til at vise bedre og langt flere farver end TN panelerne. Det er derfor at IPS panelerne i dag er de mest optimale, men dog også de dyreste at producere og de er typisk meget dyrere at købe. https://www.flatpanels.dk/paneltek.php

I øvrigt skal det nævnes at stort set alle Mac computere og skærme, dog undtagen Macbook Air anvender IPS teknologien, så hvis du kommer fra en Mac med IPS, kan det være du bliver skuffet af farverne på en TN panel.

Hvad med OLED eller micro/mini LED? 

OLED er fremtiden. Micro LED eller Mini LED er et rigtigt godt mellemstadie som i nærmeste fremtid kommer til at betyde bedre skærme til særligt dyrere PC skærme. 

Problemet med OLED, Mini LED og Micro LED er at de er dyre. Det er så enkelt. Den billigeste OLED Skærm jeg kan finde er en fra Dell med 55", 120Hz og OLED til en pris af 23000kr - det er ikke dyrt for en OLED skærm, men det er for meget for at det giver mening at købe endnu. 

Men hvis du sidder i fremtiden og ser på en OLED skærm, som kun er en anelse dyrere end dem med LCD du ser på, så køb OLED'en - eller hvis du bare har råd, så køb OLED'en, uanset hvad, er kvaliteten bedre end hvad du kan købe af LCD skærme. 
Mini LED og Micro LED er også LCD skærme, LED er baggrundsbelysningen, og mini eller micro betyder at de enkelte LED'er er mindre og da de kan styres enkeltvist kan den så slukke for baggrundsbelysningen bag sorte pixels, så du får en masse af fordelene ved OLED i en LCD skærm. 

OLED er meget forenklet, et andet systemet til skærme. OLED har lyskilden i hver enkelt subpixel, så hver pixel kan være helt sort eller fuld med farve og det gør en kæmpe forskel.

MacBook Pro og larm fra blæseren?

Har du en Mac med et ekstern grafikkort? Fx en 15" Eller 16" MacBook Pro? Så skal du nok holde dig fra en 4k eller 5k skærm. Særligt nyere Macbook Pro'er som har fået større grafikkort og alt i dem er mere energi krævende end før, der er et problem med varme og derfor blæseren. 

Særligt den nyeste 16" MacBook Pro med intel CPU har den feature at når den er sluttet til en 4K eller 5K(eller 8K) skærm så køre blæseren næsten max hele tiden. Det er fordi 4K+ kræver det eksterne grafikkort og bruger en masse strøm og derfor laver en masse varme.

Det bliver bedre hvis du bruger 1440p skærme eller hvis du venter til Apple udgiver deres nye 16" med deres egen CPU og GPU. 

iMac's har ikke dette problem. 

 

Hvad betyder Hz?

Betegnelsen hertz eller Hz som det hedder i forkortet udgave, kigger vi lidt på i dette afsnit.

I 1990erne da de sidste billedrørsfjernsyn (CRT) kom på markedet, blev 100 Hz det nye sort, fordi det gav et mindre flimrende billede. Dengang var det en betegnelse for hvor mange gange billedet blev gentaget i sekundet. Når man snakker computerskærme så er det ca. det samme.

På computer skærme er 60 Hz det mest almindelige, og det er rigeligt til det meste. og alt over det er nærmest som at skyde gråspurve med kanoner, bortset fra hvis man spiller computerspil. Så giver det god mening at anskaffe sig f.eks. et 120 Hz TN panel som er langt mere velegnet til dette. Til sammenligning kører almindelige film med 24 eller 30 billeder i sekundet, dvs. 24 eller 30 Hz.

Seneste nyt om Apple

2015-macbook-usb-c-05.jpg

Det er jo ikke nogen hemmelighed at vi her på Mackabler.dk er vilde med Apple og deres produkter. Så derfor kommer her lidt om, hvad der forventes at Apple sender på markedet i fremtiden, i forhold til skærme til deres Mac computere.

Apple har udgivet deres ultrafine serie sammen med LG, men vi anbefaler dem ikke. De har for mange problemer og koster for meget i forhold til konkurrenterne. Der er en 27" ultrafine med 5K opløsning, dvs samme panel som der sidder i en iMac også har de også en 21,5" skærm med 4k opløsning som har ca. samme panel som en 21,5" iMac.

De har dog også udgivet en LG Ultrafine 32" med 4K opløsning som er noget lettere at anbefale.  

Apple har udgivet deres egen Pro Display XDR 32" skærm, men da den er baseret på gammel teknologi og koster 51.698kr med fod er dig som læser her dette ikke i market for sådan en.

Hvad er det bedste alternativ til Apples 27" Thunderbolt skærm? 

Apples skærme er ikke bare skærme, de har meget andet med også. fx Indstiller de selv lysstyrken når det bliver lys og mørkt så du ikke ender med at blive blindet om morgenen eller ikke kunne se noget om aftenen. 

De kommer også med indbyggede systemer så du kan sætte lysstyken fra dit Apple tastatur, på en eller flere skærme.

Byggekvaliteten er også noget helt særligt, der er stadig ingen skærme som er bygget som en 27" Thunderbolt skærm fra Apple. 

Og til sidst kommer de med fine højtalere, dårlige webkamera, USB porte, Netværksporte, en ekstra Thunderbolt port, firewire port osv.

Nej, det findes ikke. Sidste del kan du få, der er mange skærme som har kamera, højtalere og porte indbygget, dog som regel ikke så mange eller så gode som Apples 11 år gamle skærm. 

Du kan ikke få samme byggekvalitet, det findes ikke i nogen klasse af skærme. Desværre. Du kan heller ikke få automatisk styring af lys i særligt mange skærme og dem som har det, virker det meget dårligt - du kan slet ikke få mulighed for at indstille lysstyrken fra dit Apple tastatur, eller Windows tastatur for den sags skyld.

Du kan dog få skærme som kan næsten det samme, det kan du ved at gå efter LG's UltraFine skærme, de er nogen gange lavet i samarbejde med Apple. Den 32" LG ultrafine skærm vi har har ikke nogen integrationer til Mac. Dem med Thunderbolt har som regel dog.