🚀
JANUAR UDSALG PÅ 1000+ VARER
🚀
300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 400 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS
om os

Over 10 års erfaring
med Mac, iPhone, iPad & IT


Hvilken er den bedste skærm til din Mac? (long-read)

Du er på jagt efter en skærm til din Mac computer til rimelige penge, så kig med her:

UltraSharp-U2414H-05.jpg

Når man er på jagt efter den optimale skærm til sin Mac computer så kan det være en jungle at finde rundt i, hvis man ikke er teknik nørd. Det er derfor vi har skabt denne guide til dig der gerne vil have den bedste skærm til en rimelig penge. For hvor stor skal den være, hvad skal den kunne og hvor kan man købe den? Bare rolig, det er alt sammen noget vi kommer ind på i denne lyn guide til hvordan man køber den bedste skærm, som herefter omtales som panel eller paneler. Vi har med vilje kun taget et lille udsnit af paneler med for at gøre det nemt og overskueligt for dig. Bagefter følger et afsnit der forklarer forskellen på IPS og TN paneler.

Tager man et kig på markedet kan man se at der findes en hel del forskellige paneler til både dyrere og billige priser. Tre ud af de fire skærme vi har kigget på kan køre 4K, hvilket betyder at de kan køre en opløsning der er fire gange bedre en HD, det betyder at de i praksis er næsten ligeså skarpe som Apple retina skærme. Det er samtidig vigtigt når man køber en skærm, at have styr på hvilke stik ens Mac computer er udstyret med. Mini display og Thunderbolt understøtter 1440p og Thunderbolt 2 understøtter 4K. Herunder følger fire eksempler på nogle af de bedste skærme til under 6000 kr. Apples 27” skærm er med vilje ikke med, da den er meget dyr og snart 5 år gammel, og selve panelet er ikke ændret siden 2010. Vi elsker 4k opløsning fordi det er fremtiden, og Mac OSx er ekstremt godt til at udnytte opløsningen og skalere ikoner og programmer, modsat Windows. Alt ser federe ud i 4k opløsning, særligt tekst og video, hvis du kan finde videoer i 4k, bliver mere lækkert og skarpere i 4k frem for 1080p eller 1440p.

Dell-UltraSharp-27-monitor-P2715Q-05.jpg

Dell har skabt en model der hedder Dell UltraSharp p2715q, som er et 27 tommer skærm IPS panel. Den kører 4K og koster ml. 4900 kr. - 5400 kr. Skærmen har gode farver, høj opløsning, og understøtter USB3 og fuld justering af farver og kan både justeres i højden, vippes og sættes på højkant. 

Samsung har skabt modellen UD590 på 28” som også er med TN og kan køre 4K opløsning, den koster mellem 3200 kr. og 3400 kr. Denne skærm er lidt billigere og henvender sig til private som ikke har de samme farve behov som professionelle, den mangler farvekalibrering, USB porte, og justeringen af skærmen, UD590 kan kun vippes lidt. 

Hvis din Mac ikke understøtter 4k, så er 1440p, også kaldet 2k engang imellem, opløsningen det bedste du kan klare, det er hvad Apples 27” skærm bruger. HP har lavet modellen HP EliteDisplay E272q. Det er et 27” IPS panel der kan køre en opløsning på 2560x1440p. Den koster mellem 2750 kr. og 3000 kr. 

Har man et endnu mere skrabet budget, eller vil du gerne have en mindre skærm, så har Dell lavet modellen UltraSharp U2414H som kan købes for blot 1900 kr. Det er også et IPS panel der er i stand til at køre en opløsning på 1920x1080p. 

Vi anbefaler med vilje ikke billigere skærme, da de er meget dårlige, du kan lige nu købe 24” skærme ned til 950kr med fragt.TN (Twisted Nematic) vs. IPS (In Plane Switching) teknologi

HP-EliteDisplay-E272q-05.jpg

Der er mange skærm teknologier, men TN og IPS er de mest udbredte, derfor beskriver vi dem her. TN teknologien er den der har dannet grundlag for alle paneler og er baseret på flydende krystaller. Det er en lidt ”gammeldags” teknologi som har været anvendt lige siden de første flade paneler kom på markedet. Dengang var den største udfordring for dem har været at de havde nogle dårlige betragtningsvinkler, og at farverne ikke levede op til de gamle gode CRT skærme.

Betragtningsvinklerne er blevet bedre over tid, pga. et indbygge filter i skærmene.

TN panelerne har længe været anset som optimale til gaming og almindelige hverdagsting. Det er samtidig en del billigere at anskaffe et TN panel, de fås med meget højere Hz værdier billigere.

Hvorimod IPS panelerne som første gang blev lanceret i 1996, og er baseret på flydende krystalmolekyler er noget bedre til disse to ting. Disse paneler har hidtil været mest brugt af grafikere og andre professionelle. De er sidenhen blevet meget udbredte fordi de er i stand til at vise bedre og langt flere farver end TN panelerne. Det er derfor at IPS panelerne i dag er de mest optimale, men dog også de dyreste at producere og de er typisk meget dyrere at købe. https://www.flatpanels.dk/paneltek.php

I øvrigt skal det nævnes at stort set alle Mac computere og skærme, dog undtagen Macbook Air anvender IPS teknologien, så hvis du kommer fra en Mac med IPS, kan det være du bliver skuffet af farverne på en TN panel.

Hvad betyder Hz?

Betegnelsen hertz eller Hz som det hedder i forkortet udgave, kigger vi lidt på i dette afsnit.

I 1990’erne da de sidste billedrørsfjernsyn (CRT) kom på markedet, blev 100 Hz det nye sort, fordi det gav et mindre flimrende billede. Dengang var det en betegnelse for hvor mange gange billedet blev gentaget i sekundet. Når man snakker computerskærme så er det ca. det samme.

På computer skærme er 60 Hz det mest almindelige, og det er rigeligt til det meste. og alt over det er nærmest som at skyde gråspurve med kanoner, bortset fra hvis man spiller computerspil. Så giver det god mening at anskaffe sig f.eks. et 120 Hz TN panel som er langt mere velegnet til dette. Til sammenligning kører almindelige film med 24 eller 30 billeder i sekundet, dvs. 24 eller 30 Hz.

Seneste nyt om Apple

2015-macbook-usb-c-05.jpg

Det er jo ikke nogen hemmelighed at vi her på Mackabler.dk er vilde med Apple og deres produkter. Så derfor kommer her lidt om, hvad der forventes at Apple sender på markedet i efteråret 2016, i forhold til skærme til deres Mac computere.

Når det kommer til Apple og udgivelse af deres produkter, så løber rygterne altid i forvejen. Det er således også sket denne gang hvor det rygtes at virksomheden lancerer den bedste selvstændige skærm til dato. Det er en længe ventet opgradering af denne, ellers gode skærm, som ikke er blevet opdateret siden 2011. Den nye skærm kommer efter sigende til enten at køre med 4K eller 5K opløsning, samtidig vil den kun være udstyret med et enkelt Thunderbolt 3/USB-C stik. http://www.macrumors.com/2016/01/15/apple-5k-thunderbolt-display/

Vi tænker at der endelig kommer 2 udgaver, en 21,5” med 4k og en 27” med 5k opløsning, ligesom Apple iMac’s, begge skærme kommer med USB-C(thunderbolt 3) med indbyggede højtalere, mikrofon, kamera, lysføler, ekstra USB stik osv.

Kigger man på Apple’s iMacs er disse allerede udstyret med super slanke 4K og 5K skærme, som samtidig rummer en komplet computer. Derfor vil det give mening, at den nye selvstændige skærm kommer til at understøtte 5K og en 5,120×2,880 opløsning. For på den måde komme til at fremstå attraktiv og den bedste skærm og ikke som et nicheprodukt der står i skyggen af iMac. http://9to5mac.com/2016/03/18/everything-apple-needs-to-update-but-wont-announce-at-its-event-next-week

Dog vil den største udfording for et sådan produkt være, at der ikke er nogen af de nuværende mac computere der kan ”køre” sådan en type skærm på et enkelt kabel. Derfor vil det kræve at Apple samtidig opgraderer de nye computere, som sammen med den nye super skærm bliver lanceret til efteråret 2016.

Man kan dog ikke påstå at Apple er kendt for at udbyde deres produkter specielt billigt men derimod henvende sig til high-end markedet og vil derfor heller ikke denne gang skele til de tidligere nævnte producenter i forhold til prisen på deres nye skærm. Prisen bliver nok omkring 1000$ eller ca. 8000kr i Danmark med afgifter moms osv. det er samme pris som den nuværende 27” Apple skærm koster.


Bliv Mac super-bruger