300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Gendan filer slettede filer på Mac

Har du været ude for at din Mac har slettet filer? Eller din Mac er gået ned eller død, og efter du fik den op igen var filerne du arbejdede med væk eller ødelagte? Ja det sker, også på Mac’s. 

Heldigvis er det blevet meget bedre med nyere Mac’s, de nye Harddisk formater gør det lettere at se game udgaver af filer og apps er generelt bedre til at gemme hele tiden, også selvom App’en går ned.

Jeg bruger HDD eller SSD som det samme, da der ikke rigtigt er forskel når det handler om det her, De behandler som regel filer ens selvom det godt kan være lettere at genskabe filer på en HDD end på en SSD. SSD’er er de nye, som ikke larmer, HDDer er de gamle med en rund disk som larmer. 

Efter Apple ændret Mac’s til at være krypteret standard er det bliver noget svære at få fat i, men hvis du kan starte Mac’en og kender dit kodeord så er der god mulighed for at du kan få fat i dine filer igen.

Tjek lige Papirkurven

Bare lige for at være sikker. Sæt den til at vise de nyeste filer først og se om du ikke kan finde din fil der. Du kan finde den ved at trykke på papirkurven i docken, eller trykke på dit skrivebord’s baggrund og bruge genvejen: cmd(⌘) + shift(⇧) + G og skrive ‘papirkurv’.

Har du backup? 

Backup er vigtigt. Og det bliver kun vigtigere. Det er vigtigt du sætter det op før du har behov for det, ellers er det ligemeget. Du kan læse mere om backup her.

Har du backup så find filen der, har du en Time Machine backup kan du trykke på Time Machine og gå tilbage til du kan se filen. 

Hvad sker faktisk når man sletter en fil?

Først bliver filen flyttet til papirkurven, dvs filen bliver faktisk slet ikke flyttet, den ligger det samme sted, men index’et for filerne på harddisken bliver ændret så filen ligner den er et nyt sted. 

En fil kan ligge et sted eller mange steder, har du flere fysiske diske kan en fil også være delt op på flere diske, det er fx sådan de fleste nyere Mac’s opnår så hurtig læse/skrive hastighed.

For at en fil faktisk skal slettes skal der skrives noget andet på den, det sker som regel over tid, fordi Mac’s laver diskfragmentering løbende i stedet for når du køre en diskfragmentering. HDD er hurtigst når dataen ligger tæt på hinanden, derfor gør harddisken meget for at fylder huller ud. Dette er dog ikke rigtigt på SSD’er, men jeg ved ikke om Mac’s gør det anderledes på SSD’er end på HDD’er. 

Genskab data fra en Mac som ikke kan startes op

Det kan du som udgangspunkt ikke. Din kode til din Mac er kun noget Mac kan bruge til at afkryptere dine filer, da koden ikke er lang nok til at være en krypteringsnøgle, Apple laver så din kode om så den er lang nok til at blive brugt. Det betyder at din kode i sig selv ikke kan bruges. Så har du en Harddisk og kan sætte den i en anden PC så lad det være en Mac, fordi det er kun dem som ved hvordan det skal gøres. Her får du en besked når du sætter din harddisk i din Mac hvor du kan skrive koden til disken.
Nyere Mac’s har ikke en disk som kan tages ud af en Mac, så dette gælder kun for Mac’s som er ældre end 2018, T1 sikkerhedschippen er hvad der er vigtigt her. 

Vi har adaptere til at bruge Mac disk’s i andre Mac’s her.  

Genskab slettede filer fra iCloud? 

Har du slettet en fil på dit skrivebord eller i en anden mappe som er synkroniseret er den måske i iCloud også. Det er den hvis du har sat de mapper til at blive gemt i iCloud. Du kan i indstillinger - Apple-id - indstillinger ud for iCloud drive og se om “Mapperne skrivebord og Dokumenter” er krydset af. 

Er mapperne skrivebord og Dokumenter krydset af? Eller er filerne et andet sted som bliver gemt i iCloud Drive? 
Så kan du gå ind på iCloud på nettet og vælge iCloud indstilinger - trykke Gendan arkiver under Avanceret, her kan du se alle filer du kan genskabe, være dog opmærksom på at det kun er de nyeste filer så du skal ikke vente med at gøre det, gør det med det samme.

Software til at gendanne filer

Det kan være dyrt, er du villig til at betale penge for det er det helt sikkert nogen specialister som vil gøre det for 100.000vis af Kr. Men her er dem de fleste af os har råd til, der er ikke nogen gode gratis’e, jeg kan ikke finde en i hvert fald, skriv endelig hvis du kender/finder en, men der er et par med en gratis prøve periode.

Har du en nyere Mac som har en disk som har et APFS formatering så er det meget svært, der er ikke mange apps som virker med formatet og generelt er det svært at få slettede filer ud af den. 

Hvordan kan du se hvilket format din disk har? Åben værktøjet diskværktøj, den ligger i Apps - Hjælpeapps - Diskværktøj. Tryk på din disk du vil genskabe filer fra og her står det. 

Der er nogen muligheder for at få data ud alligevel, men det kræver som regel at du starter i fejlsikret tilstand eller slår sikkerhed fra på PC’en midlertidigt. 

Jeg kan lide disse:

EaseUS® Data Recovery Wizard®

Gratis periode: Op til 2GB gendannelse gratis.

Pris: $89,95

Man kan sætte den til kun at vise filer som er slettede.

Disk Drill for macOS

Gratis periode: Du får flere funktioner med pro, men kan genskabe hvad du vil med gratis.

Pris: DKK 824.40

Man kan ikke sætte den til kun at vise filer som er slettede.

Wondershare Recoverit

Gratis periode: Du får flere funktioner med pro, men kan genskabe hvad du vil med gratis.

Pris: $79,99 / år

Man kan ikke sætte den til kun at vise filer som er slettede.

Kan du ikke finde filen du søger? Så betal ikke for det, de bliver ikke umiddelbart bedre til at søge hvis du betaler. 

Men brug dem begge 2, eller flere, hvis du har en fil du skal gendanne kan det være en er bedre end en anden.