300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

Den ultimate guide: Hvad er Smart Home standarden Matter?

Hvad er Matter?

Det har længe været et kendt problem blandt Smart Home-brugerne, at landskabet godt kan fremstå en smule fragmenteret. Især når man ønsker at få alle sine enheder i hjemmet til at snakke sammen. Brugernes bøn er nu hørt og der er en løsning på vej.

Standarden blev annonceret tilbage i december 2019 under navnet Project Connected Home over IP, som i 2021 fik sit nye navn Matter. Det udspringer af et samarbejde mellem de store spillere på Smart Home-scenen. Det omfatter Amazon, Apple, Google, Samsung og Connectivity Standards Alliance (fremover CSA) (tidligere Zigbee Alliance).

Matter har til formål at reducere fragmenteringen i Smart Home-verdenen. På nuværende tidspunkt er det ekstremt spredt, fordi der findes så mange forskellige Smart Home-brands. Med et særligt fokus på at skabe en fælles standard, hvor alle dine Smart Home-enheder kan kommunikere, ønsker folkene bag Matter at gøre hverdagen nemmere.

Nu til dags kan man lede længe efter de rette enheder, som man ved passer til ens opsætning derhjemme. Man leder efter små mærkater på enhederne, hvor der fx står ‘Kompatibel med HomeKit og Google Assistant’. Med en hjem fyldt med diverse lyspærer, stikkontakter, sensorer og andre Smart Home-enheder, kan denne søgen efter det rette blive lang.

Med Matters indtog på Smart Home-scenen, skal du ikke længere traske diverse elektronikbutikker igennem for at finde det rigtige tilbehør. Du skal blot kigge efter det lille Matter-mærkat og så er du garanteret, at det er kompatibelt.

Hvad indebærer denne nye Matter standard?

I grove træk, så er målet med Matter at lave en fælles standard, hvor alle dine enheder kan kontrolleres på samme system og kan styres i den applikation på din smartphone, som du ønsker. Det indebærer, at du kun behøver én “kommandocentral”, hvorfra alle signaler sendes ud til dine Smart Home-enheder.

Det kan måske lyde en smule kringlet, så lad os lige uddybe det lidt.

Lad os antage, at du har en lampe, som er kompatibel med HomeKit og som kan kontrolleres med Siri. Ved hjælp af Matter standarden vil du ikke være låst fast til dette økosystem.

Din lampe vil ligeledes også være kompatibel med Amazon Alexa, Google Assistant, Samsung SmartThings osv. (afhænger naturligvis af platformen).

Dette er banebrydende og vil uden tvivl gøre livet med Smart Home-enheder i hjemmet nemmere og mere overskueligt – i særdeleshed for de nytilkomne, som skal til at lære Smart Home-verdenen at kende. Du kan derfor i teorien købe hvilken som helst enhed og benytte den med lige den voice assistant eller applikation du foretrækker.

CSA, som står bag Matter skriver ligeledes, at der vil blive implementeret en funktion, som hedder Multi Admin. Funktionen gør det muligt at kontrollere og styre flere Smart Home-systemer på samme tid fra forskellige applikationer. Dette er eksempelvis en fordel, hvis husstandens familiemedlemmer ikke har samme type smartphone.

Om du benytter en smartphone med iOS eller en med Android, vil Multi Admin-funktionen gøre det muligt for dig at bestemme hvilken voice assistant eller applikation du vil benytte til at kontrollere dit Smart Home.

Du kan se mere om Multi Admin ved at trykke her: https://csa-iot.org/developer-resource/matter-multi-admin-video/.

Hvilken teknologi ligger bag Matter?

Den nye Matter standard er IP-baseret, hvilket gør fjernstyring over en Cloud service valgfri og ikke et krav. Det betyder, at du ikke behøver at være koblet op til en Cloud Service for at styre dit Smart Home. Dette er et stort skridt i den rigtige retning rent sikkerhedsmæssigt, som mange brugere vil være positivt stemt over. Du kan læse mere om sikkerheden i Matter her: https://matter-smarthome.de/en/benefits/benefits-of-matter-4-security-and-privacy/.

I Matter bliver det muligt for enhederne at kommunikere med hinanden på det lokale hjemmenetværk. Det skal dog påpeges, at de enkelte producenter af dine enheder stadig kan kræve, at der benyttes en cloud service til nogle af dit Smart Home’s funktioner.

På nuværende tidspunkt er det ikke særlig udbredt, at Smart Home-økosystemer kører en IP-baseret teknologi – pånær Apples Homekit – så det er bestemt et skridt i den rigtige retning at begrænse behovet for opkoblingen til internettet.

Hvilken type netværk oprettes i mit Smart Home?

Matter er baseret på teknologien Thread. Thread er en relativt ny Zigbee-baseret trådløs protokol, som benyttes til mange Smart Home-enheder. En klar fordel ved denne protokol er, at den bruger minimal strøm ift. Wi-Fi. Ligeledes vil alle enheder, der benytter Thread opererer som sin egen “border router”, som andre Thread-baserede enheder kan tilslutte sig – helt uden at belaste Wi-Fi-netværket. Dette sker i et såkaldt Thread mesh-netværk. 

Et mesh-netværk er en gruppe enheder, som forbinder sig til hinanden og skaber et samlet netværk, som kan overføre data lynhurtigt, forlænge signalet og gøre det mere stabilt. Dataen som sendes mellem enhederne er ligeledes krypteret, så din data er sikret.

Det er naturligvis værd at nævne, at du er nødt til at være forbundet til en cloud service, hvis du ønsker at kontrollere dit Smart Home-system, når du ikke er hjemme. Men hvis du befinder dig i hjemmet, kan dette klares udenom dette. 

Hvordan sætter jeg Matter op i mit Smart Home?

Et kriterie for den kommende Matter standard er, at det skal være nemt at tilføje, redigere og fjerne enheder. Dette er i aldeleshed vigtigt for brugerne, som helst skal opleve så få forhindringer som muligt, når de opsætter et Smart Home.

Til dette er planen, at Matter vil gøre brug af QR koder til oprettelse og tilføjelse af Smart Home-enheder. Certificerede enheder - det vil sige dem, som officielt er en del af Matter standarden - vil formodes at være udstyret med en QR kode med alle nødvendige informationer, så du kan tilføje dem til dit Smart Home-system.

Kan jeg bruge mine nuværende enheder?

Som udgangspunkt, så vil det blive muligt for dig at bruge de fleste af dine Smart Home-enheder på den nye Matter standard. Dette er naturligvis betinget af at dine enheder stammer fra de certficerede mærker - herunder blandt andet Amazon, Apple, Google, Samsung og CSA.

Du kan derfor med sikkerhed vide, at såfremt dine enheder stammer fra et af disse mærker, så vil de være kompatible med Matter. Dog vil dette formodentlig først ske efter en softwareopdatering, som gør at enhederne understøtter Matter.

Wired skriver følgende i deres gennemgang af Matter, hvor de berører punktet om at skabe en fælles standard for alle Smart Home-enheder:

While the big platform providers can see the benefit in a common standard, they are not going to open up full control of their devices to their competitors. There will be a gap between the walled garden ecosystem experience and Matter functionality. Manufacturers will also keep certain features proprietary.

For example, you may be able to turn an Apple device on or off with a Google Assistant voice command, but you will have to use Siri or an Apple app to tweak some settings or access advanced features. Manufacturers signing up to Matter are under no obligation to implement the entire specification, so the extent of support is likely to be mixed.

Wired, Simon Hill, 2022.

Det er derfor vigtigt at påpege, at du ikke nødvendigvis vil kunne konfigurere alle dine Smart Home-enheder i én applikation. Hvor stor en forhindring dette vil blive i praksis kan vi ikke sige på nuværende tidspunkt.

Ligeledes kan det antages, at der er en chance for, at brugerne ikke blot behøver en softwareopdatering. Det er ikke utænkeligt, at der fra producenternes side lægges op til en hardwareopdatering. Producenterne skal trods alt tjene deres penge et sted og ved at sælge en ny enhed med den nye standard på, er et godt sted at starte.

Du kan se en samlet liste over annoncerede produkter, som vil understøtte Matter på linket her: https://matter-smarthome.de/en/overview-products-compatible-with-matter/.

Hvornår bliver Matter udgivet?

Matter er blevet udskudt et par gange efterhånden, men de første enheder, som understøtter Matter forventes at komme på markedet i løbet af efteråret 2022. I begyndelsen vil det være begrænset hvilke typer enheder vi får at se med Matter.

Det formodes, at det i begyndelsen kun vil omfatte følgende typer af produkter, som er kompatibel med Matter: Lamper, smart plugs, kontaktafbrydere, sensorer, gardiner, termostater, klimastyring, dørlåse og TV’er.

Andre produkter vil sidenhen blive inkluderet, når Matter standarden for alvor tager fat. 

Opsummering

Matter er en ny Smart Home standard, der gør det muligt for forskellige Smart Home enheder at kommunikere og arbejde sammen, uanset mærke eller producent.

Nogle af de mest unikke pointer fra artiklen inkluderer:

  • Matter er skabt af en gruppe af store teknologivirksomheder, Amazon, Apple, Google, Samsung og Connectivity Standards Alliance (tidligere Zigbee Alliance), som ønsker at skabe mere interoperabilitet mellem Smart Home enheder.
  • Matter benytter en åben standard, som betyder at enhver producent kan implementere Matter i deres produkter.
  • Matter fungerer gennem en trådløs protokol kaldet Thread, som er mere pålidelig og sikker end andre trådløse protokoller.
  • Matter vil give forbrugerne mere fleksibilitet til at vælge de Smart Home enheder, de ønsker, uden at skulle bekymre sig om kompatibilitet mellem forskellige enheder. Du kan derfor parre enheder fra et mærke med et andet, hvis blot begge understøtter Matter.
  • Matter er stadig under udvikling, men mange store producenter, inklusiv Philips Hue og Samsung, har allerede tilsluttet sig initiativet.

Alt i alt, hvis du er en forbruger af Smart Home enheder, er Matter en spændende udvikling, der vil gøre det lettere og mere praktisk at bygge dit eget Smart Home.

Har du spørgsmål om Matter?

Vi håber, at denne gennemgang af den kommende Matter standard har gjort dig et godt indblik i hvad det indebærer.

Ønsker du at blive klogere på Matter, så kan du læse meget mere om det her: https://matter-smarthome.de/en/.

Skulle det ske, at du sidder tilbage med en følelse af, at du mangler svar på noget, har yderligere spørgsmål eller ønsker en uddybning omkring Matter, så hold dig ikke tilbage. Vi vil efter bedste evne guide dig så godt vi kan.

Du finder vores kontaktoplysninger her: https://mackabler.dk/kategori/kundeservice-4