300 dages returret
DAG-TIL-DAG LEVERING
FRI FRAGT FRA 500 KR
100.000 DANSKERE BRUGER OS

15 genveje du skal kende til din Mac

Mac er fyldt med små ting, som gør det lettere og ikke mindst hurtigere at bruge sin Mac.

En af de små ting er alle de keyboard shortcuts som er bygget ind i Mac, som vi bruger dagligt. Musen er altid langsommere end at bruge keyboardet som det handler om at holde sine hænger på tasterne så længe som muligt.

15 genveje du skal kende til din Mac

1. Copy/paste uden formatering

Vi kender alle Copy/paste (CMD+C og CMD+V)( + C / V), hvor man kan kopire noget fra en tekst og sætte den ind et andet sted nøjagtigt som det stod det første sted.

Men med CMD+alt+shift+V( +  +  + V) kan du sætte noget du har kopiret (CMD+C)(⌘ + V) ind uden formatering, så tekst størrelsen, farven på teksten eller font-typen ikke bliver ændret. 
Hvor mange gange har man ikke kopiret noget ind i en email, eller et word dokument hvor efter alt blev nædret og man skal sidde og få det tilbage. Dette hjælper også imod tabeller som engang imellem kommer med når man kopirer tekst.  

2. Skfit fane i browser

Du kan skifte fane i din browser med musen, men det tager tid, der er også en genvej, i Chrome er den CMD+alt+ pil( + ⌥ + ↓ / ↑) den ene eller anden vej, og i safari er genvejen CTRL+tab(ctrl + ⇥).

3. Skift til næste skrivefelt

Når man fx køber på en webshop skal man udfylde en masse forskellige tekstfelter, gerne et til navn, et til efter navn, et til vejnavn osv. 
Man kan let og hurtigt skifte til næste tekstfelt ved at trykke på tab(⇥) hvis du trykker shift tab ( + ⇥ ) kommer man tilbage igen.

4. Skift imellem programmer

Hvis du let og hurtigt skal skifte imellem programmer, fx mail appen og din browser som kan du bruge CMD+tab ( + ⇥ ), denne funktion skifter altid imellem dine 2 sidst brugte programmer, Hvis du holder CMD() nede efter at have trykket på tab(⇥), viser din Mac en menu med alle dine programmer som du frit kan navigere igennem med tab knappen(⇥).

5. Tag et billede af din skærm

Der er rigtigt mange situationer hvor det er lettere at tage et billede af en skærm end at forklare det. Men heldigvis har Mac en rigtig god funktion til dette. Hvis du vil tage et billede af et bestemt sted på din skærm skal du bare trykker CMD+shift+4( +  + 3), så bliver din mus lavet om til et indrammingsværktøj også kan du vælge hvor meget af skærmen du tager et billede af - når du slipper musen bliver billedet automatisk gemt på dit skrivebord. 
Hvis du gerne vil have et billede af hele skærmen kan du bruge genvejen CMD+shift+3( +  + 4) også bliver der gemt et billede på skrivebordet af alle dine skærme.  

6. Naviger i den øverste menu uden mus

Det sker ikke tit, men det kunne være at din mus ikke virkede, og du skulle bruge en funktion i top menuen. Med Control+FN+F2 kan du få adgang til menuen uden at bruge din mus.

7. Send mails i mail appen

Hvis du bruger mail programmet på din Mac, så har du sikkert sendt mange mails med det, med  CMD+SHIFT+D( +  + D) kan du sende en mail når du er færdig med at skrive den.

8. Søg på din Mac.

Denne er lidt elementær. Men med CMD+space( + space) kommer søge funktionen frem, så du kan søge i filer, billeder, videoer og programmer hurtigt og enkelt. Jonathan og Anders bruger kun denne genvej til at åbne alle programmer på deres Mac's.

9. Slet en fil.

Med CMD+backspace( + backspace) kan du hurtigt og let slette en fil som du har på din Mac. Hurtigt og enkelt. Hvis du holder Shift() nede også, så sletter den "sikkert" hvilket betyder at den kan slette filer som er beskyttet på forskellige måder.

10. Print

Denne er også meget kendt. Men den skal lige med, om end du er på en hjemmeside, i et billede, en PDF eller i finder kan du bruge CMD+P( + p) til at printe hvad end du har med at gøre ud.

11. Nyt vindue.

CMD+N( + N) virker mange steder, fx i word hvor du får et helt nyt rent dokument uden at lukke det gamle, men CMD+N( + N) virker også i finder, hvor den åbner et nyt finder vindue eller i alle dine browsere hvor CMD+N gør det samme. Holder du shift() nede også, CMD+shift+N( +  + N) så får du et nyt inkognitovindue i de fleste browsere. Du kan også bruge CMD+T for at åbne en ny fane, både i finder og i alle browsere.

12. Vis en fil hurtigt

En af de mest brugbare funktioner på Mac OSX er space, hvis du har markeret en fil, og trykker space, så viser den et popup vindue med den fil, hvad end det er en video, musik, et billede, en PDF, et dokument eller næsten hvad som helst andet, så kan space (eller quickview som Apple kalder det) hjælpe.

13. Mangler du Delete? 

Mangler du Delete på dit lille Mac keyboard eller din macbook? så er alt du skal gøre bare at trykke fn+backspace (fn + backspace), så har du delete igen.

14. Søg på en side

Når du er i en artikel og gerne vil søge på siden, så kan du bruge CMD+F( + F), denne funktion søger kun i det tekst som er syneligt på siden og gør det hurtigt at finde et enkelt stykke tekst i en lang artikel. Denne funktion virker også i Finder, selv om den her søger i alle filer.

15. Fortryd? 

Er det gået helt galt, så kan du altid fortryde, det gør du med CMD+Z( + Z), hvis du gerne vil gå den modsatte vej skal du tilføje shift(⇧), altså CMD+shift+Z( +  + Z).

15 genveje du skal kende til din Mac